Rundveehouderij

Nieuws 1947 x bekeken

Sterk herstel geitenmelkprijs

Winterswijk - De geitenmelkprijs zit goed in de lift. In 2011 steeg de melkprijs met gemiddeld 11,3% en de stijging zet door. De opbrengstprijs is momenteel het hoogst sinds de eerste melkprijsvergelijking in 2006.

De hogere melkprijs is overigens hard nodig om de gestegen (voer)kosten te compenseren en eerdere verliezen weg te werken. Dit zei voorzitter Jeanette van der Ven van de LTO vakgroep melkgeitenhouderij bij de presentatie van de geitenmelkprijsvergelijking 2011. Ze had een optimistische boodschap: De betere melkprijs en de beheersing van de risico’s met Q-koorts zorgen voor herstel en hernieuwd vertrouwen in de melkgeitenhouderij. “Na een turbulente periode zien ondernemers weer perspectief en kunnen ze bouwen aan de toekomst van hun bedrijven”, aldus de vakgroepvoorzitter.

Ondanks het herstel lagen de geitenmelkprijzen vorig jaar nog wel onder het gemiddelde van voorgaande jaren. Uit de melkprijsvergelijking 2011 blijkt dat de hoogste melkprijs (€43,51 per 100 kilo) opnieuw staat op naam van Coöperartie BGNN in Leek. Daarna zijn de verschillen tussen de nummers twee tot en met zes gering. Opvallend is het herstel van Amalthea (nu tweede met €41,97). Deze wordt op de voet gevolgd door Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij Midden Nederland (CBM) in Twello (€41,92), Holland Geiten Melk (HGM) in Almelo (€41,89), Henri Willig in Katwoude (€41,65) en De Jong Chees in Alphen (NB) met €41,40 cent. De ranglijst wordt gecompleteerd door Bettinehoeve in Etten Leur (€40,79) en Milkconnect in Schaijk (€40,55).

De vakgroepvoorzitter gaf ook een doorkijkje in de ontwikkeling van geitenstallen. Ze is er van overtuigd dat nieuwe stalconcepten zullen leiden tot andere, steeds betere manieren om geiten te houden, waarbij duurzaamheid (naast dierenwelzijn en -gezondheid ook omgeving en gesloten kringlopen) hoog in het vaandel staat.

Van der Ven stond ook stil bij de afzet van geitenlamsvlees. Op dit moment gaat een deel van de 100.000 boklammeren nog levend naar Zuid-Europese landen. Volgens van der Ven liggen er kansen voor de sector om een markt in Nederland te creëren voor het geitenlamsvlees, zodat de dieren in Nederland worden afgemest en ook worden geslacht.

Nederland telt 359 gespecialiseerde geitenbedrijven, waarvan 329 met honderd of meer dieren. Het aantal melkgeiten is in 2011 licht gestegen naar een kwart miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.