Rundveehouderij

Nieuws

Schotland ziet kansen in zuivelexport

Edinburgh– De Schotse zuivelindustrie heeft duidelijke kansen op waardevolle exportmarkten. Om daar op in te spelen zijn een eigen merk – ‘branding’ -, meer marktonderzoek en investeringen in de ontwikkeling van de juiste producten noodzakelijk.
Dat staat in een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Scottish Development International. De Schotten kijken daarbij naar het voorbeeld van de Irish Dairy Board, de succesvolle exportonderneming van de gezamenlijke zuivelbedrijven in Ierland. Meer uitvoer zou betekenen dat de Schotse zuivelbedrijven en melkveehouders minder afhankelijk worden van de binnenlandse melkmarkt. Daarmee zou ook het vertrouwen van de boeren in de toekomst van de melkveehouderij weer een oppepper kunnen krijgen.
Vice-voorzitter Allan Bowie van de National Farmers Union of Scotland, die aan het rapport heeft meegewerkt, stelt: " De wereldmarkten voor zuivel bieden een enorm potentieel. Bedrijven beginnen nu te profiteren van de vraag naar zuivelgrondstoffen maar er liggen kansen bij producten met toegevoegde waarde en het opzetten van een eigen Schots merk. De melkveehouders kijken naar het succes van whisky, zalm en rundvlees als ze het Schotse verhaal over willen brengen. Zij hebben er vertrouwen in dat onze zuivelproducten tot dezelfde eredivisie kunnen behoren."

Of registreer je om te kunnen reageren.