Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Schmallenberg trof bijna alle melkkoeien

Deventer - Op 92 procent van de geteste Nederlandse melkveebedrijven hebben bijna alle melkkoeien te maken gehad met het Schmallenbergvirus.

Dat blijkt uit tankmelkonderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. GD-rundveedierenarts Linda van Wuijckhuise wil niet zeggen hoeveel bedrijven getest zijn, maar wel dat het om een 'fors percentage' gaat.

Het getal van 92 procent is aanzienlijk, aldus van Wuijckhuise. "Het bevestigt dat het virus in 2011 massaal en razendsnel over Nederland is getrokken. Het gros van de koeien is daarbij dus besmet."

Om precies te zijn: op 92 procent van de geteste melkveebedrijven heeft volgens de GD meer dan 50 procent van de melkkoeien een infectie met het Schmallenbergvirus doorgemaakt. In de meeste gevallen gaat het zelfs om 80 tot 100 procent. Op 6 procent van de geteste bedrijven was 20 tot 50 procent van de melkkoeien besmet. Slechts 2 procent van de geteste bedrijven noteerde infecties bij minder dan 20 procent van de melkkoeien.

Volgens de GD heeft de forse verpreiding van het virus één voordeel. Melkkoeien, die de infectie gehad hebben, zijn namelijk niet meer gevoelig voor het Schmallenbergvirus. Ze zullen dus ook geen afwijkend kalf meer krijgen door een virusinfectie tijdens de dracht. Al maakt de gezondheidsdienst een klein voorbehoud. Van Wuijckhuise: "We kunnen het niet helemaal uitsluiten, omdat we nog niet alles van het virus afweten."

Overigens kunnen melkveehouders nog tot en met 31 augustus hun tankmelk door de GD laten onderzoeken. Medio september volgt dan een tweede ronde van testuitslagen van de tankmelk.

Laatste reacties

 • B bob

  De drachtige koeien met een sterk immuunsysteem hebben geen problemen gehad van dit virus.

 • douwevandermeer

  Is dat ook onderzocht? Dat kon ik niet opmaken uit dit artikel in ieder geval.

 • B bob

  Er is bijgehouden hoeveel misvormingen bij de verschillende sectoren optraden en hoe dat in verhouding stond met de algehele gezondheid van de Moederdieren. Het preventief gebruiken van Antibiotica was in de meeste gevallen de oorzaak van de lage weerstand en vatbaarheid voor dit virus.
  Ik vraag me af of er ooit een rapport naar buiten komt . Ik weet wel dat de strijd tegen het gebruik van de enorme hoeveelheden antibiotica bij de Europese gemeenschap veel harder werd naar aanleiding van de monitoring

 • leo,s vriend

  Tuurlijk,een aanzienlijk deel van de melkgevende koeien in NL staat constant preventief onder de antibiotica............

 • jamiemf

  la lullen

 • jamiemf

  la lullen

 • jamiemf

  la lullen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.