Rundveehouderij

Nieuws 1681 x bekeken 2 reacties

Schadevergoeding geeist voor harige kalveren

Wellington - Nieuw-Zeelandse melkveehouders willen een schadevergoeding van fokkerijorganisatie Livestock Improvement (LIC) vanwege overmatig harige kalveren.

Het zijn nakomelingen van de HF-stier Matrix. Volgens de fokkerijorganisatie is er geen sprake van een fout maar van een natuurlijke mutatie en zij wil daarom geen compensatie betalen. Bovendien was de genetische afwijking nog niet bekend op het moment van levering van het sperma. In totaal zijn er 3.500 Matrix-vaarzen in Nieuw-Zeeland waarvan naar schatting de helft het defecte gen heeft. LIC heeft getroffen boeren een gratis genetische test toegezegd om verdere verspreiding van het gen in de veestapel tegen te gaan.

Rene Stevens

Laatste reacties

  • henk fledderus

    ik snap niet wat het probleem is met de kiwi's
    hebben ze weer wat andeers dan schapen en alpaca's dat ze scheren kunnen

  • H.N.SMIT1

    De afwijking was wel bekend. Het personeel op de bull farm van LIC vond het al zo vreemd dat er twee stieren (Matrix en zijn vader Halcyon) waren die er uit zagen als Galloways en maar in de waterbak kropen als het heet was. Matrix was als genomic sire vermarkt terwijl zijn vader ook al geselecteerd was op genomics en niet via dochter resultaten. De dochters van Halcyon, die de afwijking hadden en (vorig jaar) aan de melk gekomen zijn, gaven een kopje biest en waren na drie dagen droog. Typisch een voorbeeld van een fokprogramma gerund door mensen die staren naar een computerscherm en vergeten het dier te bekijken. Het relativeert de hype over genomics. Dit wordt een interresante rechtszaak, terwijl er op dit moment nog een golf Matrix kalveren geboren worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.