Rundveehouderij

Nieuws 688 x bekeken

Runder-tbc op boerderij in Schotland

Dumfries – Op een open veehouderij met driehonderd dieren in Dumfriesshire in Schotland is runder-tbc geconstateerd. De besmetting kwam aan het licht bij routinecontroles in een slachthuis waarna ook een aantal andere dieren op de boerderij een positief testresultaat vertoonden.

De uitbraak is de tweede in enkele maanden tijd in Schotland. In april werden zestig runderen geruimd op een bedrijf in West Lothian nadat daar runder-tbc bleek voor te komen. Dergelijke besmettingen worden meestal veroorzaakt door vee dat wordt aangevoerd uit streken elders in Groot-Brittannië waar op grote schaal runder-tbc voorkomt.

Volgens de regering in Edinburgh brengen beide gevallen de runder-tbc-vrije status van Schotland echter niet in gevaar. Schotland heeft die status omdat het aantal besmette veestapels de laatste zes jaar niet boven de 0,1 procent is uitgekomen.

De National Farmers Union of Scotland waarschuwt regelmatig tegen de ‘invoer’ van vee uit besmette gebieden. Ook deze keer weer hamert voorzitter Nigel Miller op datzelfde aambeeld: "Uitbraken zoals deze dienen als herinnering voor alle veehouders dat deze ziekte nog altijd een grote bedreiging vormt en dat het noodzakelijk blijft uiterst waakzaam te zijn bij het kopen van vee. Bovendien benadrukt het de belangrijke rol die het controlesysteem in de slachthuizen speelt bij het opsporen van de ziekte."

Of registreer je om te kunnen reageren.