Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Ruim 1600 Britse melkveehouders leveren exclusief aan winkelbedrijf

Londen – Ruim 1.600 Britse melkveehouders leveren hun melk exclusief aan een van de grote winkelbedrijven in het land.

Die boeren behoren tot een 'dedicated pool', een groep melkveehouders waarmee een supermarkt rechtstreeks leverafspraken heeft gemaakt.
Dat blijkt uit een overzicht van de National Farmers Union. De grootste 'pool' omvat ruim 700 melkveehouders wier melk wordt afgenomen door Tesco, de marktleider onder de Britse supermarkten. Tesco werkt daarbij met een kostprijsmodel dat door een gespecialiseerd zuiveladviesbureau wordt bijgehouden. Volgens het overzicht van de NFU betaalt Tesco 'haar' boeren momenteel 29,56 pence ofwel 37,3 eurocent per liter. Winkelier Sainsury's werkt met 324 melkveehouders en betaalt hun omgerekend 38,5 cent per liter, wat eveneens gebaseerd is op de productiekosten voor de boer. Ook Asda heeft een 'pool' van in dit geval 272 boeren die bijna 37,2 cent per liter krijgen. Asda heeft in het kader van de huidige onrust in de Britse melkwereld wel beloofd haar inkoopmodel voor melk onder de loep te nemen.
Morrisons, het vierde winkelbedrijf van het land, heeft geen directe afspraken met melkveehouders. Morissons heeft recent wel toegezegd tijdelijk 7,5 cent op de melkprijs te leggen, onder meer om de gevolgen van het slechte weer voor de boeren op te vangen. Ook dit winkelbedrijf kijkt naar mogelijkheden om de inkoop van melk op een andere leest te schoeien. De Co-op, die ook naar een nieuw model kijkt, heeft wel weer een eigen groep melkveehouders met 220 deelnemers die vanaf deze maand ruim 36,5 cent per liter ontvangen. De kleinere supermarkt Waitrose koopt melk rechtstreeks van 60 boeren die daarvoor bijna 39,2 cent ontvangen terwijl warenhuis en foodbedrijf Marks & Spencer melk afneemt van 42 bedrijven en daarvoor momenteel 40,1 cent per liter neertelt.

Laatste reacties

  • poldes

    Ik snap de hogere en toch nog te lage uitbetaling aan de engelse melkveehouders.
    Ik snap de nederlandse boekhoudkantoren;die beweren dat wij net voldoende marge (1 cent) als melkveehouder voldoende vinden,wanneer deze door de zuivelverwerkers worden gesponserd.
    Op de meeste nederlandse melkveehouderijbedrijven zijn de kosten aan de boekhouder jaarlijks ook 1 cent per liter geleverde melk.

  • joannes

    Nou ben ik benieuwd of deze direct aan de supermarkt leverende boeren ook mee geprotesteerd hebben? Of... dat dat diegene waren die buiten de boot gevallen zijn. Ik denk dat de moderne, toch enigzins gestroomlijnde, efficiente,gezonde en hygiënische bedrijven rechtstreeks leveren, omdat er waarschjnlijk enige kwaliteits criteria gelden voor deze bedrijven om te leveren, en al die andere zijn buitengesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.