Rundveehouderij

Nieuws 1294 x bekeken 3 reacties

'Recordexport Fonterra vooral aanbodgedreven'

Auckland/Sydney - De recordexport van 620.000 ton zuivel, die de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra rapporteert, is geen gevolg van een grote vraag, zoals Fonterra zelf suggereert.

De oorzaak is een overaanbod van melk vanuit Nieuw-Zeeland zelf, zo stelt analist Michael Harvey van Rabobank International. Hij wordt in deze visie gesteund door andere analisten.

De belangrijkste aanwijzing voor zijn stelling is voor Harvey het feit dat de gerealiseerde prijzen in het voorbije kwartaal 30 procent lager waren dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de voorbij weken zijn de zuivelprijzen omhoog geschoten, maar Harvey verwacht pas begin volgend jaar een echt herstel van de zuivelmarkt.

Laatste reacties

 • jocox

  Hoe kan er sprake zijn van een overaanbod als de veevoederpositie worldwide krap is en de voerkosten gegarandeerd zullen stijgen ? Een spoedig tekort is eerder te verwachten dan een overaanbod ( wat overigens goed is voor speculanten die veelal ook door Rabo worden gefinancierd ).
  Zijn dit soort analyses zijn bedoeld om zand in de ogen te strooien ?

 • boterboertje

  De veevoederpositie is pas de laatste paar weken krapper aan het worden. Fonterra heeft daar weinig last van gehad aangezien het seizoen daar al ten einde is. Het overaanbod waarvan sprake is betreft dan ook niet de huidige situatie maar het recente verleden.
  Of de veevoederpositie ook in het nieuwe seizoen krap zal blijven is maar de vraag. Veel hangt af van het type zomer dat Nieuw-Zeeland straks zal krijgen. Wordt het weer een koele natte zomer, wat een hoge melkproductie en lage prijzen tot gevolg zal krijgen, of toch weer een hete droge zomer waardoor krapte zal onstaan?

 • joannes

  Precies boterboertje, het hangt af van de hoeveel gras die er groeit in New Zealand en dit bericht toont maar weer eens aan dat ook daar het aanbod het volume stuurt en niet de vraag. Het gevolg is lagere prijzen. New Zealand heeft met zijn klimaat en veel gras minder last van voerprijzen dan bv Nederland of de US. Dus wanneer het er op aankomt is het een geduchte concurrent!

Of registreer je om te kunnen reageren.