Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Prijzen spotmarkt door het dak

Doetinchem - De spotprijzen voor rauwe melk zijn de afgelopen week geëxplodeerd. De geleidelijke prijsstijging van de afgelopen weken is voorbij, opeens gaan de prijzen door het dak.

Handelaren melden stijgingen van 6 tot 7 cent per kilo. Spotmelk noteert tussen de 43 en 45 cent franco.

Als oorzaak voor de plotselinge prijsexplosie wordt de krappe aanvoer in grote delen van Europa genoemd en de grote behoefte bij veel verwerkers. Door de krapte kunnen diverse verwerkers hun contractuele verplichtingen niet nakomen en dreigen boetes. Ook draaien bedrijven op verminderde kracht. "Verkopers kunnen bijna vragen wat ze willen," zegt een handelaar. Daarbij worden forse volumes verhandeld. Zuivelbedrijven kunnen zomaar 10.000 euro verdienen op een volle tankwagen door de melk niet zelf te verwerken, maar op de spotmarkt te zetten.

Laatste reacties

 • andrefontaine1

  waar blijft die melkprijs nou bij de fabrieken

 • joannes

  Het warme weer!?

 • tessa2010

  Dus de melkveehouders zijn tegen het eind van het jaar schatrijk???

 • kremer

  ik hoop dat je gelijk krijgt tessa2010

 • hervé

  waar blijft van bakel ?
  wie weet lopen er terug 250 belgische boeren in het verhaal
  in augustus 2007 45 cent, in januari 2009 12.5 cent...

 • drientje

  Er zit toch ook tig tonnen boter in de particuliere opslag. Breng dit dan ook direct
  in de verkoop, spaart de belastingbetaler veel geld.

 • boterboertje

  Ik denk dat Drientje particuliere opslag met openbare opslag (interventie) verwart? Boter in particuliere opslag is geen interventie boter. Het is gewoon boter die door de eigenaars voor korte opslag in de vrieshuizen wordt gereden, zodat je 's winters ook over zomerboter kunt beschikken en andersom. Dat haalt een beetje de pieken en de dalen uit de markt maar met de nadruk op 'een beetje'.

 • drientje

  Nee, boterboertje, zuivelfabrieken slaan boter zelf op met een vergoeding vanuit de EU. In een overschot situatie vind er opslag plaats voor een bepaalde periode waarna het op de reguliere markt verkocht wordt op een moment dat er geen overschot meer is. De EU bijdrage is dus wel degelijk ondersteuning met belastinggeld.

 • poldes

  een reactie op te weinig ontvangen melkgeld van boerderijmelk is iets minder voeren/een paar procent overtollige koeien verkopen;maar in ieder geval kosten op de melkveehouderij verlagen.als dit nog kan.
  De boerderij zuivelinnemers hebben de afgelopen 3maanden zo weinig voor de boerderijmelk betaald ,en zodoende toch weer heel goed gedraaid met veel winst.
  Nu het over duidelijk is waar de winst niet gehaald mocht worden ,worden zij gekonfronteerd met te weinig aanvoer en die moet bij een collega op de spotmarkt tegen brandprijzen betaald worden.
  Deze hoge spotmarkt inkopen van (geen weidemelk)moeten betaald worden door de vaste leveranciers,zodat die de eerste tijd geen grote verhogingen van de voorschotprijzen hoeven te verwachten.
  De boerderijmelkinnemers in Nederland zetten de uitbetaalprijs van de vaste leveranciers naar eigen hand.(en niet de marktwerking)

 • joannes

  Hoeveel boeren leveren aan de spotmarkt? Dit is een handeltje tussen melkverwerkers/inkopers die met elkaar monoply aan het spelen zijn!

 • harrie weusthuis

  Als ik het goed begrijp is het net als twee honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen. Dus de boer is weer het pispaaltje. Kan het werk doen en de ander strijkt de centen op. Iedereen verdiend aan het product nadat het bij de boer van het erf is rara hoe kan dat??

 • marina1904

  Altijd al geweest.....................

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.