Rundveehouderij

Nieuws 436 x bekeken

Nieuw record zuivelexport Fonterra

Wellington - De Nieuw-Zeelandse zuivelreus Fonterra heeft in mei, juni en juli ruim een derde meer zuivel geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was een nieuw record voor de coöperatie.

In totaal voerde Fonterra in de laatste drie maanden van het seizoen 620.000 ton zuivel uit.

De Nieuw-Zeelandse melkproductie lag in het afgelopen seizoen ook aanmerkelijk hoger dan in het seizoen ervoor. In totaal produceerden de Nieuw-Zeelandse veehouders in 2011/2012 10 procent meer melk dan in 2010/2011. De boeren hebben een prima seizoen achter de rug.

"Normaal gesproken exporteren we in deze periode van het jaar slechts 450.000 ton zuivel", vertelt Gary Romano van Fonterra. "Maar dit jaar hadden we veel meer zuivelproducten te verschepen. Dat betekende dat we creatief moesten plannen om de grotere volumes weg te kunnen zetten."

Een unicum in de geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie was dat het bedrijf voor het eerst zijn eigen vrachtschip moest regelen voor de zuivelexport naar het Midden-Oosten. Volgens Romano was er in deze tijd onvoldoende containercapaciteit. Het door Fonterra gecharterde vrachtschip heeft uiteindelijk 7.500 ton zuivel gebracht naar de havens in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

De Nieuw-Zeelandse zuivel vond de laatste maanden gemakkelijk zijn weg op de wereldmarkt, waar de vraag nog altijd goed is. Bovendien gaf de islamitische feestmaand Ramadan, die dit jaar van 20 juli tot 18 augustus duurde, een impuls aan de vraag in islamitische landen. Maar de export was alsnog groter dan Fonterra had verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.