Rundveehouderij

Nieuws 5807 x bekeken 1 reactie

Nat warm weer leidt tot veel kroonroest in weiden

Nijmegen – In de Nederlandse graspercelen staat voor de tijd van het jaar opvallend veel kroonroest. De schimmel is een gevolg van het regenachtige weer in combinatie met vooral ’s nachts hoge temperaturen. Dat zeggen Rien Louwes en Jos Groot Koerkamp van respectievelijk de zaadveredelingsbedrijven Barenbrug en Limagrain.

Kroonroest is over het algemeen een fenomeen dat vooral in het najaar komt opzetten als gevolg van de weersomstandigheden in combinatie met een mindere mestgift. Het is opvallend dat er nu al zoveel kroonroest in het gras zit, al zijn de lokale verschillen groot. Veehouders kunnen eigenlijk weinig aan dit fenomeen doen zodra een perceel aangetast is. Waar mogelijk doen ze er volgens deskundigen goed aan om het gras zo snel mogelijk in te kuilen.

Kroonroest bederft vooral de smakelijkheid van het gras. De vlekjes op het blad tasten volgens Louwes echter ook het blad aan. Dat leidt tot minder fotosynthese wat resulteert in minder aanmaak van suiker en minder groei. Om dit te voorkomen raadt hij aan een kleine mestgift te geven. Daarnaast kan een extra kali-gift op kali-arme gronden de grasgroei bevorderen.

Ook in andere producten als granen en bieten bevinden zich dit jaar meer schimmels dan andere jaren. “Het is een echt schimmeljaar”, aldus Groot Koerkamp. Opvallend is volgens hem dat het wat betreft bladvlekkenziekte in de mais tot nu toe lijkt mee te vallen.

Kroonroest is na opbrengst een van de belangrijkste eigenschappen waar veredelingsbedrijven zich mee bezig houden. Vooral de opkomst van kroonroest in het najaar is zorgelijk. Veel veehouders bemesten het land voor de eerste twee snedes gras optimaal en moeten vanwege de mestnormen daarna genoegen nemen met minder.  “De verwachting is dat de melkproductie na 2015 omhoog gaat”, zegt Louwes. “Meer grond krijgen veel veehouders niet ter beschikking en dat betekent dat de productie per hectare omhoog moet. Met de huidige bemestingnormen gaan de problemen met kroonroest verder toenemen.” Het is daarom volgens de deskundigen van belang de nieuwste rassen toe te passen met de hoogste roestresistentie.

Kroonroest is een schimmelpopulatie waarvan de infectiedruk en interactie met een grasras per regio en jaar enorm kunnen variëren. Aangezien een grasras eveneens is opgebouwd uit een populatie is het moeilijk een ras resistent te krijgen. Bovendien neemt de infectiedruk vanuit het zuiden van Europa toe. Om de grasrassen minder vatbaar te houden voor kroonroest blijft veredeling nodig.

Eén reactie

  • boertheo

    neem klaver op in je grasmengsel en het probleem is stukken minder bovendien kun je daarmee kunstmest besparen en op je overige percelen extra strooien

Of registreer je om te kunnen reageren.