Rundveehouderij

Nieuws 1618 x bekeken 8 reacties

NMV: overheid moet weidende veebedrijven tegemoet komen

Ingen - De overheid moet grondgebonden en weidende veebedrijven tegemoet komen met wetgeving die deze bedrijven beloont voor maatschappelijk gewenste bedrijfsvoering en de milieuwinst. Het voordeel moet een plaats krijgen in de generieke maatregelen. Dat vindt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Deze NMV-boodschap is een reactie op de column van Frits van der Schans waarin hij pleit voor het bij voorbaat verantwoordelijk stellen van weidegangsceptici voor de imagoschade die de melkveehouderij oploopt door het teruglopende aantal koeien in de wei. Deze groep veehouders speelt volgens de CLM-adviseur met vuur. NMV-vicevoorzitter Dirk-Jan Schoonman vindt dat melkveehouders zelf moeten beslissen op ze hun koeien beweiden, maar de overheid zou weidegang meer kunnen stimuleren door voordeel in de generieke maatregelen. Met het convenant weidegang, dat demissionair staatssecretaris Bleker ook heeft ondertekend, neemt de overheid die verantwoordelijkheid volgens de NMV op zich.

Van der Schans meent dat weidende koeien de basis vormen voor een relatief soepel mest-, ammoniak-, geur- en ruimtelijk ordeningsbeleid voor melkveehouders. Grote bedrijven als Philips en Zwitserleven spenderen volgens Van der Schans vele miljoenen om een positief imago op te bouw wat de melkveesector relatief goedkoop in de schoot krijgt geworpen.

De NMV is echter van mening dat de financiële voordelen van weidegang niet terug zijn te vinden in de mest-, ammoniak- en ruimtelijk ordeningbeleid. “Er is weliswaar derogatie, maar als het aan het ministerie ligt krijgen melkveehouders met de generieke maatregelen wel degelijk te maken met emissiearme stallen, verscherpte aanwendingsmaatregelen en voer- en managementmaatregelen.”

Laatste reacties

 • zanden

  Welke definitie van grondgebonden veehouderij hanteert de NVM, want dat begrip wordt hier zus en daar zo uitgelegd. Is er een basisdefinitie van?

 • drientje

  Misschien dat kereltje Schoonman toch eens cursus ondernemen moet volgen, en niet steeds het handje gaat ophouden voor financiële en wettelijke voorkeursbehandeling .

 • Mozes

  Drientje, wat is volgens u ondernemen?

 • drientje

  Mozes, een ondernemer genereert zijn inkomsten uit de markt. Hij gaat niet zijn handje ophouden bij de belastingbetaler. Vraagt ook niet bij de overheid om
  uitzonderingsregel die net hem goed uitkomt.

 • Mozes

  Drientje, het probleem met weidegang is de tegenstelling in het standpunt die burgers verbaal laten horen en in hun koopgedrag laten zien. Als men zich alleen richt op het koopgedrag zoals de varkenshouderij gedaan heeft loopt men maatschappelijk vast. Zich richten op maatschappelijk belang wat niet in koopgedrag tot uiting wordt gebracht is vanwege kostprijs niet mogelijk. Men zal dus op één of andere manier het maatschappelijk belang moeten vertalen naar economische prikkels.
  Een andere mogelijkheid is dat men het koopgedrag dwingend gaat veranderen door iedereen die voedsel verkoopt te verplichten om alleen voedsel te verkopen wat aan bepaalde dierwelzijnseisen of duurzaamheidseisen voldoet.

 • drientje

  Mozes als weidegang een maatschappelijk belang is, dan heeft de supermarkt hier een taak. Dit leg je dat niet bij wettelijk regelgeving neer. Anders koopt de supermarkt toch over de grens, want je kunt hem hier niet in tegenhouden.
  Bovendien produceert de melkveehouder ook voor export, en die hebben aan dit soort verhaaltjes geen boodschap.

 • Mozes

  drientje, u begrijpt mijn standpunt blijkbaar niet. Ik zeg niet dat iedereen die voedsel PRODUCEERT verplicht moet worden maar iedereen die voedsel VERKOOPT. Dus supermarkten, kooplui op de markt, restaurants e.d.
  Ze houden wel de vrijheid om voedsel uit het buitenland te halen maar het moet wel aan dezelfde eisen voldoen. Het beste is natuurlijk dat zulke eisen in heel Europa gesteld worden.
  Het principe is hetzelfde als met veiligheidseisen aan elektrische apparaten. Een gereedschapswinkel mag geen elektrisch gereedschap verkopen wat niet aan de veiligheidseisen voldoet. De klant kan dus geen gereedschap tegen een lage prijs kopen wat onveilig is. Dit verschaft de gereedschapsfabrieken de mogelijkheid om alleen veilig gereedschap te produceren.
  Als winkels e.d. alleen diervriendelijk en duurzame producten mogen verkopen kunnen consumenten niet meer uitwijken naar goedkope winkelmerken en moeten ze diervriendelijk en duurzaam kopen met het prijskaartje wat daar bij hoort. Op deze manier wordt het koopgedrag dwingend verandert en ontstaat voor de boer de mogelijkheid om diervriendelijker en duurzamer te produceren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.