Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Minder melk op bedrijf met meer weidegang

Wageningen - De melkproductie van biologisch gehouden melkkoeien met meer dan 4.500 uur weidegang per jaar is lager dan bij koeien die maar 1.500 uur buiten lopen.

Dat blijkt uit een onderzoek gehouden door Wageningen UR Livestock Research op 89 praktijkbedrijven.

Gemiddeld produceren koeien met minder dan 1.500 uur weidegang 5,1 kilo melk méér dan koeien met 4.500 uur weidegang. Vooral de vaarzen doen het minder goed op bedrijven die veel weiden. Tegenover een lagere melkproductie hebben de bedrijven die veel beweiden gemiddeld meer eiwit in de melk. Op bedrijven met de meeste beweiding stijgt het eiwitgehalte naar ruim 3,8 procent. Op bedrijven met de minste weidegang blijft het eiwitgehalte steken op circa 3,55 procent.

Ook het vetgehalte is hoger op bedrijven met veel weidegang. Op die bedrijven piekt het vetgehalte in de stalperiode tot 4,8 procent. Op bedrijven met minder weidegang blijft het vetgehalte maximaal 4,4 tot 4,6 procent. Overigens ligt het vetgehalte tijdens de weideperiode op bedrijven met de minste beweiding het hoogst. De verschillen zijn dan echter kleiner dan in de stalperiode.

Meer beweiding leidt verder tot minder kosten voor krachtvoer, minder klauwproblemen en een langere levensduur.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Sjaak

  Jammer, dat er niks wordt vermeld over saldoverschillen per koe.
  Misschien was dan de conclusie, dat bedrijven met meer weidegang ook minder hoeven te melken om hetzelfde saldo per koe te bereiken...

 • B bob

  Goed opgemerkt . Vooral producten die gemaakt worden van melk van Koeien die veel in de wei lopen is qua qualiteit en opbrengst beter voor het inkomen van de boer . Het in eigen beheer produceren van deze Produgten is dan ook een aanrader voor de bedrijven tot 100 Dieren. Grotere Veehouders zouden ( bijna ondenkbaar ) in een collectief kunnen werken aan zuivelproductie.

 • CLM Culemborg

  Meer dan 4500 uur weidegang per jaar? Dat is minimaal 7,5 maand onbeperkt weiden. Zo extreem weiden is onverstandig. Alles met TE ervoor is niet goed.

 • politiek

  Koeien houden als varkens en kippen dus.....!!

 • henk fledderus

  info 83 behalve tevreden dan he...
  het is toch briljant wat die rakkert in wageninge uit kunnen vogelen..
  wel leerden op de midelbare ook al dat weide gang zoveel extra energie koste.
  als je dat dan ook nog voor zo ale machting lang gaat doen, ja dan gaat het melk kosten.

 • B bob

  Het is aangetoond dat de koeien zonder ledematen nog minder bewegen dan Plofkippen. Schijten en zieken kunnen ze in een stomazak en een darmflora hebben ze eigenlijk niet nodig. In 5 jaar tijd is het mogelijk om een kop zonder hersenweefsel te ontwikkelen en is het uit met dat achterhaalde dierwelzijn verhaal waar de maatschappij zich zo druk om maakt. Dan kun je officieel niet meer van een Levend wezen praten

 • B bob

  Tegen doorligplekken en het beschadigen van de uiers kan het kadaver opgehangen worden aan de stalen haken in de wervelkolom. Ook de sondevoeding kan direct in de pens gespoten worden om te voorkomen dat er energy versplit word bij de productie van speeksel .

 • mtsvanaaken

  wat een onzin kraam je uit bob.

 • ikkethuis

  b bob, denk eens aan jezelf en niet aan andere dingen. ga hulp zoeken. Als ik je opmerkingen lees op deze site, lijk je me een gefrustreerd iemand die met zichzelf in de knoop zit. Dit is positief bedoelt naar jou toe.

 • info48

  info83, mijn calculator blijft op 6.25 maand per jaar steken.

 • CLM Culemborg

  @info48 Klopt als je 24 uur weidegang toepast met melken in de wei, maar op bijna alle bedrijven worden de koeien binnen gemolken. Dan weiden de koeien niet meer dan ca 20 uur per dag.

 • B bob

  Ik heb al verschillende zielenknijpers gillend weg zien rennen en moet het zelf proberen een beetje leefbaar te houden Jijthuis. bedankt voor het begrip ;-0

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.