Rundveehouderij

Nieuws

Miltvuur op veebedrijven Colorado en Texas

Sterling - Op drie ranches in het noordoosten van de Amerikaanse staat Colorado is miltvuur vastgesteld. Dit hebben Amerikaanse media gemeld. Op de drie bedrijven zijn in totaal al ruim zestig runderen gestorven door de bacterie.

Ook op een schapenbedrijf in Texas is miltvuur geconstateerd. Op dit bedrijf in het westen van de staat, zijn ruim veertig schapen gedood.

Volgens bodemdeskundige en microbioloog Mary Stromberger van de Colorado State University is het aannemelijk dat de uitbraken worden veroorzaakt door de grote droogte die heerst in de regio. Miltvuur bacteriën reageren op droogte en andere extreme omstandigheden door meer sporen aan te maken. Stromberger en andere deskundigen menen dat de omstandigheden dit jaar ideaal zijn voor de verspreiding van miltvuur. Ze vrezen dan ook meer gevallen. In Colorado was het de eerste geregistreerde uitbraak van miltvuur in ruim 30 jaar, in Texas werd in 2011 nog een uitbraak geregistreerd. Dat in Colorado drie bedrijven getroffen zijn, hoeft niet te betekenen dat de besmetting is overgesprongen van het ene naar het andere bedrijf. De ranches hebben een gezamenlijke omheining. Het kan dus zijn dat alle dieren in hetzelfde besmette gebied hebben gegraasd.

Of registreer je om te kunnen reageren.