Rundveehouderij

Nieuws 1184 x bekeken 1 reactielaatste update:7 aug 2012

Mestkwaliteit sneller duidelijk voor veehouders

Wageningen - Wageningen UR onderzoekt een nieuwe analysetechniek voor de kwaliteit van mest met als groot voordeel tijdwinst voor melkveehouders.

De onderzochte techniek is de NIRS-techniek. Dat staat voor Nabij Infrarood Spectrografie. Hiermee wordt het mogelijk om zonder monstervoorbewerking en chemicaliën (en zonder laboratorium) de samenstelling van een mestmonster te bepalen. De NIRS-techniek is nieuw voor de melkveehouderij, maar wordt al langer toegepast in de voedselindustrie, bijvoorbeeld bij de teelt van tomaten en mais.

Door de NIRS-techniek krijgen veehouders sneller inzicht in de kwaliteit van hun mest. Nu weten zij vaak pas na zes weken wat de samenstelling van de mest is. De mest is in de praktijk dan echter meestal al uitgereden, met het risico van overschrijding van de mestnormen als mogelijk gevolg. De infraroodtechniek moet ertoe leiden dat veehouders preciezer kunnen rekenen met de gebruiksnormen.

De eerste laboratoriumresultaten zijn intussen bemoedigend. Maar volgens Wageningen UR is nog veel onderzoek nodig om de NIRS-techniek in de praktijk te brengen. Dit najaar worden de testen vanuit het laboratorium naar een mobiele proefopstelling in het veld verplaatst.

Uiteindelijk moet de infraroodtechniek voor veehouders vooral gemakkelijker, sneller en goedkoper zijn, stelt WUR-onderzoeker Gerard Velthof. "Het is natuurlijk ideaal als de analyses sneller binnen komen. Daar kunnen veehouders de mestgift op afstemmen. Maar hoeveel sneller dat kan, is nu nog niet te zeggen."

Eén reactie

  • Mozes

    NIRS-techniek nieuw voor de melkveehouderij? Al in de jaren negentig van de afgelopen eeuw werd veevoer met NIRS onderzocht. De melkmonsters van zowel de tankmelk als de melkcontrole van CRV worden met NIRS onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.