Rundveehouderij

Nieuws 3106 x bekeken 1 reactie

Melkveehouder kan zelf stierenlijst maken

Wageningen - Melkveehouders kunnen voortaan zelf een stierenlijst samenstellen op basis van eigen criteria. De bedrijfsgebonden index van de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) komt tegemoet aan een wens van veehouders en KI-organisaties om stierenlijsten te personaliseren.

Via de website www.gesfokwaarden.eu kan iedere melkveehouder een eigen stierenlijst maken door de weging van de NVI-kenmerken aan te passen aan de eigen situatie. Ook de waardering van de Inet is naar eigen inzicht in te vullen. In deze bedrijfsgebonden index kan verder geselecteerd worden op stieren van speciale rassen. De fokwaarden kunnen op zwartbonte, roodbonte of lokale stierbasis worden gepresenteerd. Volgens het GES is de bedrijfsgebonden index een goede methode om het fokkerijbeleid op veehouderijbedrijven verder te optimaliseren. Afgelopen voorjaar, tijdens gesprekken met veehouders en KI-organisaties voorafgaand aan de invulling van de nieuwe NVI, kwam de wens naar voren om bedrijfsgebonden fokdoelen op te kunnen stellen bij de stierselectie.

Fokkerijdeskundigen onderstrepen het nut om de stierenlijst aan te passen aan bedrijfsomstandigheden. Het blijft echter belangrijk om de individuele eigenschappen van stieren mee te nemen in de stierkeuze, benadrukt Huub Peek van onafhankelijk fokkeradviesbureau Peek en van de Kroon. “Het is een goede ontwikkeling dat melkveehouders de waarden voor hun bedrijf in de index kunnen aanpassen. Maar de NVI blijft een totaalindex. Je moet bij de stierkeuze de aspecten waar je in de stal mee te maken hebt, zoals het beenwerk en de uiergezondheid, niet uit het oog verliezen.”

Rene Stevens

Eén reactie

  • hout&co

    Heeft niet iedere veehouder geleerd dat hijzelf kan bepalen welke stier er op zijn koeien gaat ?
    In feite kan iedere veehouder op die manier bepalen hoe snel zijn produktie stijgt of daalt door de verwachtingswaarde mee te nemen.
    Minder koeien toch dezelfde produktie ? !

Of registreer je om te kunnen reageren.