Rundveehouderij

Nieuws

Meer perspectief Fonterra-veehouders

Wellington - De Nieuw-Zeelandse Fonterra-melkveehouders krijgen meer perspectief, ondanks dat de zuivelreus voor het seizoen 2012/2013 €0,30 per 100 kg melk minder gaat betalen. Dat is tenminste de verwachting van Fonterra's Ian Brown.

De Nieuw-Zeelandse melkveehouders kampten het afgelopen seizoen met lagere melkprijzen en teerden behoorlijk in. De oorzaken waren een groot eigen zuivelaanbod, een zwakkere, internationale zuivelmarkt, een dalende tendens op internetveiling Global Dairy Trade en een dure Nieuw-Zeelandse dollar. Die factoren hadden sterke invloed, omdat het land bijna al zijn zuivel over de grens wegzet.

Maar het laatste kwartaal gaf al een iets ander beeld. Zo gingen de zuivelnoteringen op veiling Global Dairy Trade in de laatste drie maanden met 17 procent omhoog. Volgens Brown een bevestiging dat de Fonterra-veehouders op korte termijn al betere tijden te wachten staan. Brown stelt dat de recordvolumes van Nieuw-Zeelandse zuivel gemakkelijker hun weg op de wereldmarkt gaan vinden en straks dus ook tot betere prijzen gaan leiden. Dat dit nog niet gebeurt, geeft in zijn ogen vooral aan dat de zuivelmarkt nog te volatiel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.