Rundveehouderij

Nieuws 1888 x bekeken 3 reacties

Meer eiwit in kuilgras door korter maaien

Doetinchem - Veehouders kunnen meer eiwit in hun kuilgras krijgen door de aankomende sneden korter te maaien. Dat stelt Agrifirm Feed.

Er is behoefte aan meer eiwit omdat de latere eerste snede gemiddeld maar 132 gram ruw eiwit per kilo droge stof bevat. Vaak wordt er op de melkveebedrijven ook nog mais of andere eiwitarme producten gevoerd. Aankoop van eiwitcorrectie is dan nodig terwijl eiwit nu erg duur is.
Om eiwitaankoop te beperken is sturen op meer eiwit in het nog te maaien gras een optie. Voeren van twee kilo van een latere snede met 220 gram ruw eiwit per kilo droge stof in plaats van een late eerste snede leidt al tot een besparing van 0,5 kilo sojaschroot per koe per dag. Bij 100 koeien en de huidige sojaprijs is dit al snel €25 per dag op bedrijfsniveau.
Om 220 gram ruw eiwit te halen moet er genoeg stikstof uit de bodem beschikbaar zijn voor de plant. Agrifirm Feed adviseert om te maaien bij een drogestofopbrengst van 2.500 kilo bij goede weersomstandigheden. Nadeel van korter maaien is dat de hectareopbrengst op jaarbasis er iets door zou kunnen dalen. Gezien het feit dat de wintervoorraad al aardig op peil is, lijkt lagere opbrengst een kleiner probleem dan eiwittekort.

Laatste reacties

  • Mozes

    Korter maaien is ook een oplossing voor de problemen bij AB Oost. Kort gras heeft te weinig structuur en veroorzaakt klinische en subklinische bevangenheid met een wildgroei van klauwproblemen. Het zal de klauwbekappers van AB Oost zoveel extra werk opleveren dat er niemand meer uit hoeft.

  • Pieter5775

    220 gram ruw eiwit bij de huidige stikstofnormen.....kan iemand mij vertellen hoe je dat doet?

  • WilcoPostmus

    Dan moet je dus structuur aankopen Mozes, en het scheelt dat koolzaatstro erg goedkoop is (niet dus) dus pobleem opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.