Rundveehouderij

Nieuws 432 x bekeken

Meer Schmallenberg-uitbraken in Zwitserland

Liebefeld – In Zwitserland zijn zeventien nieuwe uitbraken van het Schmallenberg-virus gemeld. Dat laat de Zwitserse federale veterinaire dienst weten.

Eind juli van dit jaar werd het virus voor het eerst gevonden in Zwitserland. Het dook toen op op twee rundveebedrijven in het Zwitserse kanton (deelstaat) Bern. Het totaal aantal uitbraken komt hiermee op negentien.

Het betreft vijf rundveebedrijven in het kanton Luzern, tien bedrijven in het kanton Bern, één bedrijf in het kanton Fribourg, één bedrijf in het kanton Aargau, één bedrijf in het kanton Thurgau en één bedrijf in het kanton Jura. In totaal gaat het om 33 dieren van de totaal 1.630 runderen die geïnfecteerd waren met het virus.

De overheid had al rekening gehouden met het overwaaien van het virus uit landen die vorig jaar te maken hadden met Schmallenberg-uitbraken. Vorig jaar brak het virus uit in Duitsland, Nederland, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Luxemburg, Italië, Spanje en Frankrijk.
In Nederland zijn er tot op heden nog geen nieuwe Schmallenberg-besmettingen aangetoond. Men hoopt dat dieren na de infecties van vorig jaar immuun zijn geworden tegen het virus. Of dit het geval is, is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.