Rundveehouderij

Nieuws 2236 x bekeken

Mascol-zonen naar de top

Doetinchem - Bij de zwartbonte stieren maakt de Duitse stier Mascol indruk. Zijn zonen blijken op hoog niveau een allround vererving te hebben.

Voorbeelden zijn Hoekland Maik, Persuader, Silver, Pilot, Summit en Damascus. Daarbij hebben ze een frisse bloedvoering. Bij de stieren die nu dochters uit de fokperiode aan de melk krijgen komen de zonen van O Man zonen aan bod. Cricket, Bogart en Legend  kregen meer dochters in de fokwaarde en zij dalen licht in NVI maar voldoen aan hun verwachtingen. Overigens blijkt dat van de top 8 hoogste stieren een groot deel niet meer beschikbaar is in Nederland. Wat tegenvalt is de ontwikkeling van toppers uit de april draai. Sunflower en Sunrise, beide nog actief op de NRM, doen een flinke stap terug maar meerdere stieren zakken in deze indexdraai. De oudere garde blijkt de meeste aandacht naar zich toe te trekken. Opvallend is wel dat Danillo nu ook bij CRV op de kaart komt te staan. Genes Diffusion heeft besloten de prijs per rietje van de stier met bijna een kwart te verlagen maar ook de exclusieve afzet los te laten om meer omzet te halen. Andere bloedvoering is wel aanwezig bij de zwartbonten. Diamond Twin Zeus, Big Winner en Refiner hebben minder verwantschap met O Man en Goldwyn zodat inteelt voorkomen kan worden.

Bij de roodbonte stieren staat allrounder Kodak op de eerste plaats. Molenkamp Farfan (Classic x Jocko) staat nummer twee maar de lage gehalten en lage vruchtbaarheid maken hem minder aantrekkelijk. Ju Tobias had al een dochtergroep op de NRM en komt nu met een exterieurscore van 112. Talentino heeft dezelfde cijfers. Bij niet Holstein rassen valt Fleckvieh stier Rau op. Hij stijgt tot 125 NVI.

Robbert Prins

Of registreer je om te kunnen reageren.