Rundveehouderij

Nieuws 1422 x bekeken

LTO: ‘Situatie melkveehouder niet dramatisch’

Den Haag - Ondanks dat de marges in de melkveehouderij onder druk staan, is de situatie niet dramatisch. Dat stelt Kees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep Melkveehouderij. “Er kunnen zich wel nijpende inkomenssituaties voordoen bij individuele ondernemers, maar dit geldt niet voor de grote groep. Bovendien wordt verwacht dat de melkprijs de komende tijd weer aantrekt."

Eerder deze week uitte de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) grote zorg over de financiële situatie van veel Nederlandse melkveehouders. De combinatie van de flink gedaalde melkprijs met de fors gestegen kosten zorgt bij een snel toenemend aantal melkveehouders voor liquiditeitsproblemen. De NMV pleit er voor dat in navolging van een groot aantal andere landen in Europes Unie de toeslagrechten ook in Nederland vervroegd uitbetaald worden.

De vakgroepvoorzitter van LTO noemt het noodzaak dat veehouders de voerkosten in de hand moeten zien te houden. De melkveehouderijsector heeft volgens Romijn van het vorige prijsdal geleerd dat melk- en voerprijzen sterk kunnen fluctueren. "Daar worden we, na het recordmelkprijsjaar 2011, nu weer even mee geconfronteerd. We zullen nog moeten leren daar mee om te gaan."

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.