Rundveehouderij

Nieuws 3541 x bekeken 14 reacties

Koe bij biologische boer 200 dagen in de wei

Baarn - Bij de biologische boer staan koeien gemiddeld 200 dagen per jaar 16 uur per dag in de wei.

Bijna 80 procent van deze boeren wil het liefst hun koeien onbeperkt, ofwel dag en nacht, weiden om zich te onderscheiden van de 'gewone' melkveehouders. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Ekoland onder ongeveer 90 biologische boeren.

Voor de biologische boer is de koe in de wei een vereiste, terwijl LTO Nederland onder de gangbare melkveehouders campagne voert om de weidegang zo veel mogelijk te behouden. Bij een kwart van alle 17.500 geregistreerde melkveebedrijven komt de koe nooit van stal, aldus bestuurslid en melkveehouder Kees Romijn woensdag.

Voor het predikaat weidemelk op het pak in de winkel moeten koeien minimaal 120 dagen per jaar en 6 uur per dag op het land staan.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  staan dus ook gewoon nog meer als de helft op stal, gaat helemaal nergens over

 • erik m

  120 dagen , 6 uur per dag ??????????????? ,200 dagen ,16 uur per dag?????????. Ik beidt 365 daggen/ jaar 24 uur per dag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Max koe comfore ,vrij willig melk systeem (niet opgejaagt worden richting melkstal ,uuren in de wachtruimte), ruime stal ,ventilatoren ,onbeperkt vers drinkwater en smakelijk vers uitgebalanseert voer,allenmaal een ruime diepstrooselbox ,schoone rooster(mestrobotje),ontwormen en diverse entinggen (blauwtong ,smallenbers ,ect) niet nodig. Hier door kan ik efficent weken met als resultaat EERLIJKE EN HEERLIJK MELK, geproduceerd op een minder milieu belastende manier en ook voor de minder bedeelde consument betaalbaar !!!!

 • drientje

  Als je soms ziet welke 'staken' er in de wei lopen, zal de burger dit snel vertalen naar dierverwaarlozing. Het is gewoon vel over bot, een kolossale ribbenkast
  met een kasteel van een uier er onder. Ik zou er niet over denken om dit soort beesten aan het publiek te tonen. Ook die kreupele koe is bepaald geen visite kaartje in de wei.

 • Mozes

  Hier zien wij de ontkenning van een dilemma. Een biologische boer moet de benodigde stikstof in het weiland uit dierlijke mest en klaver(vlinderbloemig) halen. De stikstof uit klaver komt pas in de tweede helft van de zomer beschikbaar wanneer het gras juist minder nodig heeft. In het voorjaar wanneer het gras de meeste stikstof nodig heeft is de aanvoer van dierlijke mest onvoldoende om in de stikstof behoefte te voorzien. Wanneer de koeien in de nazomer nog in het weiland lopen brengen ze met de mest en urine stikstof in het weiland die niet nodig is en verloren gaat. Dit spoelt uit naar het grondwater en is dus slecht voor het milieu. Juist de biologische boer heeft er belang bij om de koeien in de tweede helft van de zomer op stal te zetten. Daarmee wordt voorkomen dat met de mest in de nazomer stikstof in het land verloren gaat en wordt tevens extra mest opgespaard voor het volgend voorjaar.
  In de negentiende eeuw toen er nog geen kunstmest was en alles nog biologisch was stonden de koeien het hele jaar op stal. Men had koeien niet voor de melk maar op de eerste plaats voor de mest. Deze mocht dus niet in het weiland verloren gaan.
  De biologische boeren willen dus de koeien meer uren in het weiland doen dan de boeren in de twintigste eeuw toen er volop kunstmest was?

 • Professor Wardenclyffe

  Oke men hield vroeger dus koeien voor de mest. bedankt voor de les.Zo leer je nog wat.Dus de koeien hadden toen een heel grote anus ipv uiers.

 • zanden

  Voor de biologische boer is de koe in de wei een vereiste. En terecht. Niet voor het imago, niet voor de schone schijn voor de burger of toerist, maar omdat het een vereiste is voor de koe zelf. Eindelijk eens een uitspraak waarbij erkend wordt dat weidegang in het belang is van het welzijn van de koe. Nu de kalfjes nog bij de moeder. Als een vrouw moeder wordt, wordt ze toch ook niet van haar baby gescheiden? Dieren die jongen krijgen koesteren dezelfde gevoelens over en weer. Koeien willen in de wei en ze willen hun jongen verzorgen. Dat levert een gezonde moederkoe op en gezonde kalveren. reken maar van yes. Er zijn al boeren die ditr doen en er toch een gezond bedrijf aan overhouden en veel meer plezier in hun vak. Het bespaart juist daardoor menig kosten. Want zoals tegenwoordig melkkoeien in de intensieve melkveehouderij gemiddeld nog maar drie jaar 'meegaan' is dat een teken aan de wand. Wat een koeienverdriet, al zeggen ze het niet met woorden maar met een steeds slechter wordende gezondheid en welbevinden.

 • Sjaak

  @Zanden, prachtig beeld schetst U....
  Heb er wel oren naar om zo'n bedrijf te beginnen!

  Ben al een tijdje bezig met orienteren op een andere bedrijfsvoering, waarbij alle aspekten, zoals dierenwelzijn, milieu, economie en arbeid in balans zijn...
  Wordt toch moeilijk, dan is het economisch niet haalbaar, arbeidstechnisch of milieutechnisch (denk aan emissiearme stallen versus weidegang) niet haalbaar, kortom er is altijd wel iets!
  Dat houdt het natuurlijk ook spannend, maar als ik uw betoog lees, dan is de oplossing gevonden en zijn er daadwerkelijk bedrijven, die dit alles wellicht 'going concern' kunnen rondzetten, dus levensvatbaar!
  Mag ik U dan vragen, om te zorgen voor een prachtige bedrijfsreportage hier op deze site van een van deze bedrijven...?

  Ben heel nieuwsgierig en leergierig!

 • tessa2010

  Een koe is een dier,en als het even kan hoort ze buiten in de wei!!! Mits je natuurlijk een ruime huiskavel hebt. Niets is Hollandser dan koeien in de wei.Door allerlei regels worden sommige bedrijven ook haast wel,,gedwongen' om de koeien jaarrond binnen te houden! Er zijn helaas ook veehouders die steeds maar meer koeien willen melken,en dan als excuus de koeien binnenhouden omdat de koppel te groot is! Dan vraag ik me toch af,worden koeien in die situatie enkel alleen gezien als een ,,geldmachine'? In dat geval vindt ik,dat je jezelf eens moet afvragen waar je dan mee bezig bent!Werkplezier en dierwelzijn zijn van onschatbare waarde voor het ECHTE trotse boerengevoel!!!

 • Mozes

  Tessa2010, jij slaat de spijker op de kop. Probleem is alleen dat op een biologisch bedrijf koeien in de wei om bemestingstechnische redenen veel moeilijker is dan op een gangbaar bedrijf.
  Het is daarom merkwaardig dat biologische boeren meer uren willen weiden dan de gangbaren.

  Zanden, hoe hou jij het gras aan het groeien? Als er geen gras groeit hoe hou jij de koeien aan het vreten? Als de koeien niets te vreten hebben geven ze geen melk. Hoe voldoe jij dan aan jou betalingsverplichtingen?
  Jou paradijselijke verhaal is mogelijk door de afwezigheid van iedere kennis.

 • jeannechesspot

  Ik wil dat alle koeien zoveel als ze willen in de wei kunnen lopen. Maar zet ajb óók bomen in de wei, zodat ze schaduw of bescherming tegen regen kunnen kiezen.
  Weiden met koeien, zonder bomen . Dat kan je niet maken. Ik zie zoveel boomloze weiden. Ik erger me er ontzettend aan. Zet ajb bomen in je wei.

 • Mozes

  Jeannechesspot, iedere voordeel heeft een nadeel. Bomen IN de wei zijn onwerkbaar. Het weiland moet ook soms gemaait en bemest worden. Dan kunnen er geen bomen in de wei staan. Bomen LANGS de wei zijn ook nadelig. Ze veroorzaken dat het gras minder zonlicht krijgt waardoor het veel minder smakelijk is voor de koeien. Dit gras laten ze staan. Ze gaan er in liggen en in mesten. Het wordt een smeerbende waardoor de koeien vervuilt raken. Dit veroorzaakt weer kwaliteitsproblemen met de melk. De bomen, het niet opgevreten gras en de mest eronder trekken insecten aan die uierontsteking, Blauwtong en Schmallenberg veroorzaken.
  Voor mensen die er niet deskundig in zijn is het heel gemakkelijk om er allerlei idealistische beelden op na te houden maar kom er zelf maar eens mee aan het werk.

 • jampie

  hier en daar een boom aan de kant van de wei heb je geen last van

 • zanden

  @Sjaak. Ik ben geen filmer, maar ik kan je wel een link sturen over 'kalveren bij de koe' met voorbeelden en namen van boeren. En je leest daar over de win-winsituatie die dat oplevert voor zowel boer als koe en kalf. http://www.louisbolk.org/downloads/1756.pdf

  @Mozes. Gras groeit langer dan 120 dagen. Dus kunnen koeien veel langer buiten zijn dan nu vaak het geval is. Daarom kiezen biologische boeren voor in elk geval 200 dagen. Natuurlijk ook om zich te onderscheiden. Logisch toch?! Zou u ook doen als u biologisch boer was. En, dat is niet paradijselijk, maar natuurlijk. En natuurlijk is zoals het eigenlijk hoort te zijn. U weet net zo goed als ik dat de moederkoe treurt om het gemis van haar kalf en dat er andersom niet minder verdriet is bij het kalf. Heel logisch. En die gedwongen scheiding doet bovendien afbreuk aan het welbevinden van zowel de moeder als het kalf. Ook logisch.

 • Mozes

  Zanden, zolang koeien buiten lopen voeren ze ook bemesting uit. Dat is vanaf de nazomer vooral voor een biologisch bedrijf erg nadelig voor de mineralenkringloop en het milieu. Als je geen kunstmest mag gebruiken kun je de stikstof die in de herfst verloren gaat niet missen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.