Rundveehouderij

Nieuws

Hogere melkprijs 'stap in de goede richting'

Belfast – ''Dit is een nieuwe stap in de goede richting'. Dat zegt directeur David Dobben van het Noordierse United Dairy Farmers nadat de notering op de maandelijkse melkveiling voor de derde achtereenvolgende keer omhoog is gegaan.

Op de veiling kwam donderdag een notering tot stand van 26,22 pence (33,2 eurocent) per liter, 4,7 procent meer dan een maand eerder. ''Hoewel die hogere prijs welkom is, zijn we ons erg bewust van de financiële moeilijkheden waar de boeren mee geconfronteerd worden en ook van het feit dat ze meer nodig hebben. Hoewel de notering vooruit loopt op de opbrengsten die momenteel op de grondstoffenmarkten beschikbaar zijn, ligt het nog altijd 3 pence (3,8 eurocent) onder die van vorig jaar. De markten gaan omhoog maar liggen nog altijd ver achter op een jaar geleden,'' denkt Dobben.

De directeur van de Noordierse coop denkt dat de notering omhoog is gegaan 'op basis van de dalende melkproductie en de aantrekkende wereldmarkten voor zuivel. De wereldwijde melkleveranties lopen terug door de droogte in de VS en Rusland en het koude weer in Noord- en West-Europa. Dat heeft de vraag voor zuivelproducten opgedreven wat leidt tot sterkere prijzen voor melkpoeders en boter. De Fonterra-veiling ging ook met 7,8 procent omhoog maar biedt daarmee nog steeds een melkprijs-equivalent van 20 pence (25,2 cent) per liter.'' Dobben verwacht daarom dat de melkprijs de komende tijd verder omhoog gaat 'als de groei in de wereldwijde melkproductie blijft afzwakken.'

Of registreer je om te kunnen reageren.