Rundveehouderij

Nieuws 1072 x bekeken

Geredde Parmezaanse kazen naar Betuwe

Beesd - De ruim 8.000 mensen die 1,5 kilo Parmezaanse kaas hebben besteld onder het motto 'Red een kaas', kunnen die vanaf 15 augustus ophalen op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.

In Beesd is tot en met 19 augustus een landgoedfair met een 'red-een-kaas-weide'. Het Red een kaasinitiatief is een actie van de Nijmegenaren Raymond Janssen en Samuel Sanders. Nadat aardbevingen in Italië de Parmezaanse kaasboeren zwaar getroffen hadden, zetten Janssen en Sanders via internet een actie op. Mensen konden voor €25 1,5 kilo Parmezaanse kaas 'redden'. Het duo zou de kazen vervolgens verzamelen, portioneren en klaarmaken voor vertrek. Dat transport, bijna 15.000 kilo, vindt nu dus begin volgende week plaats. De opbrengst gaat, minus de onkosten, volledig naar de Italiaanse kaasboeren.

De aardbevingen in Italië hadden eerder dit jaar grote gevolgen voor de Parmezaanse kaasboeren. In totaal braken ongeveer 600.000 grote kazen van elk 38 kilo. Daardoor verloren de kazen hun keurmerk en konden ze niet doorrijpen. Het gevolg zou zijn dat de kazen versmolten of vernietigd zouden worden. Het Nederlandse initiatief voorkomt dat voor een klein deel.
Of registreer je om te kunnen reageren.