Rundveehouderij

Nieuws

Gemengd beeld in Franse zuivelexport

Parijs - Frankrijk heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 35.300 ton boter kunnen exporteren, dat is twee derde meer dan een jaar eerder. De uitvoer van yoghurts en soortgelijke toetjes en van verse melk namen eveneens toe. De uitvoer van kaas zakte echter met ruim drie procent in. De export van yoghurt-producten nam met ruim 18 procent toe tot 122.000 ton.

Bij melk kwam de toename vrijwel even hoog uit op 145 miljoen liter. Dat betekent overigens dat bijna de helft van alle in Frankrijk geproduceerde consumentenmelk naar buitenlandse afnemers gaat. Verder kon Frankrijk ook 139.000 ton melkpoeder exporteren, een toename met bijna 14 procent op jaarbasis.

Bij kaas kwam de totale uitvoer in deze periode uit op 246.300 ton, dat is 3,2 procent minder dan een jaar eerder. Gouda- en Edam-achtige kazen inclusief Mimolette incasseren een terugloop met zes procent, terwijl de daling bij brie en camembert beperkt blijft tot ruim twee procent. Smeltkazen vormen een uitzondering want hier komt juist een groei van de export met acht procent uit de bus.

Of registreer je om te kunnen reageren.