Rundveehouderij

Nieuws

Geen verplichte vaccinatie chlamydia-abortus bij schapen

Den Haag - Schapen hoeven niet verplicht te worden gevaccineerd tegen Chlamydia abortus.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloten. In 2010 adviseerde het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (Buro) om alle schapen in Nederland te vaccineren tegen Chlamydia abortus (voorheen Chlamydophilose), gezien de risico's van bacterieën in schapenwol voor mensen. Het ministerie heeft hierop laten onderzoeken welk risico er is van overdracht van deze ziekte naar mensen.

Uit onderzoek van het Deskundigenberaad zoönosen blijkt dat het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar is, ondans de hoge prevalentie van de bacterie onder schapen in Nederland.

"Het advies van het Deskundigenberaad geeft geen aanleiding om alle schapen in Nederland verplicht te vaccineren tegen Chlamydia Abortus. Vaccinatie van schapen is wel mogelijk. Er is een vaccin met een Nederlandse registratie, dat als het goed is nog dit jaar beschikbaar komt op de Nederlandse markt. Tot die tijd kan gebruik gemaakt worden van een vaccin dat geregistreerd is in Frankrijk, Engeland en Spanje", aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.