Rundveehouderij

Nieuws 16311 x bekeken 14 reacties

Geen mais, maar gras in melkveerantsoen

Brussel - Een melkveerantsoen met minder mais en geen soja redt de melkveehouder in nood.

Want met een tegenvallende melkprijs en een lage mondiale soja-oogst biedt gras uitkomst. Dat is de conclusie van de Belgische grasmelkveehouder Ronny Aerts van hoeve De Ploeg in een rantsoenvergelijking tussen mais en gras. Hij pleit voor een herwaardering van gras. Volgens Aerts kan een rantsoen zelfs beter zijn met minder mais en geen soja. Zeker omdat de mais er volgens Aerts in België niet goed bij staat, terwijl de grasvoorraden juist fors zijn. Donderdag meer over dit onderwerp in Boerderij Vandaag.

 


Laatste reacties

 • zanden

  Wat een verademing! Gewoon weer terug naar wat een koe in feite is, een nieuwsgierige grazer. Daar wordt haar spijsvertering ook weer rustiger van en de stront en de geur ervan natuurlijker. Weer een echte koeienvla in plaats van diarrhee.

 • Mels

  Ben het helemaal met je eens dit keer zanden,hier in de buurt is er ook een gestopt met mais,uitspraak in deze:als ik ze loslaat in een maisperceel komen ze om van de honger.Dwz;een koe eet van nature geen mais.

 • leo,s vriend

  @Mels heb jij wel eens een koppel koeien in de mais gehad? of de afrastering te dicht aan de mais?
  @zanden, juist met mais kun je de spijsvertering van een koe tot rust brengen,een puur grasrantsoen is vaak veel te eiwitrijk en geeft die beroerde diarree.van een maisrantsoen zal een koe NOOIT dun op de mest worden.
  een rantsoen met 25 tot 35% mais is perfect

 • pete

  ik geef mijn koeien al jaren geen mais niet meer en voor de spijsvertering op rust te brengen geef ik gewoon 2 kg droog hooi s morgens en dat werkt fantastis

 • leo,s vriend

  @Pete, is ook een goede oplossing.

 • tessa2010

  goede graskuil in combinatie met hoge kwaliteit hooi gaat prima!

 • hervé

  in 1970 gaf mijn vader ook zijn koeien voordroogkuil + bieten tijdens de winter. Alleen had hij oostvlaamse dubbeldoelkoeien die 5000 liter gaven. vandaag zitten we allemaal met opgefokte HFkoeien die de genetische aanleg hebben voor 10-12000 liter ! Dit zijn krachtvoerkoeien. Wanneer je die gaat beperken (er is veel voordroog, akkoord, maar van welke kwaliteit ? 1 maand te laat gemaaid= 28 % RC en 820 VEM) dan gaan al die koeien in negatieve energiebalans, en dat los je op door meer kv, en dan komt pensverzuring om de hoek kijken; en de bus propyleenglycol is dan ook niet ver weg. Maw, een ogenschijnlijk goedkoop rantsoen wordt ineens een duur rantsoen, door al de miserie. Topkoeien moeten topvoer hebben, en dat haal je met 'jong' gras, mais met hoge verteerbaarheid en soja. Wie geen eten genoeg heeft voor 100 koeien, wel hou er dan 50 en pas ze goed op. Dat laat gemaaide gras is enkel goed genoeg voor het jongvee

 • Mels

  menkhorst,ze proeven er uit nieuwschierigheid van maar het behoort niet tot het basis voedsel van het rund in het algemeen.

 • leo,s vriend

  @Mels,hoe weet een koe dat? Engels raai behoort ook niet tot het basisvoedsel van een koe,voederbieten ook niet,luzerne,stro,perspulp,corngold,aardappelen,enz,enz.

 • melkkoeienboer

  @herve, volgens mij is koe nog altijd een herkauwer dus ik zou er toch maar wat van dat grove gras bijvoeren is altijd beter van voederwaarde als stro .

 • Jeroen-Wervel

  U vindt het rantsoen van boer Ronny Aerts met minder maïs en zonder soja op www.wervel.be/melkveerantsoen

 • J24

  Alleen gras in het rantsoen lijkt wel eenvoudig. Maar de zetmeel uit maïs stimuleert de liters. Een verse koe heeft aan zetmeel voor een goede productie wel tot 6 kg droge stof aan maïs per dag nodig.

 • a.kikkert

  Hebben jullie wel eens bekeken of mais en soja wel zo gezond voor de mens is? Volgens mij zit er veel omega 6 in. Terwijl we daar al veel te veel van binnenkrijgen.... Ik hoop dat daar eens kritisch naar gekeken wordt!
  Melk van koeien die buitenlopen bevat veel omega 3 en veel meer goede stoffen. Er wordt al meer geadviseerd om alleen nog melkprodukten te nemen van koeien die buitenlopen. En ook dat je niet te veel moet nemen, want melk is eigenlijk voor een kalfje.

 • Ronny Aerts

  Rantsoenen moeten altijd bekeken worden in functie van de samenstellingen van de voeders en de samenstelling van gras(kuil) kan nogal eens verschillen. Dat maakt gras echter niet minder interessant. De gedachte van een grasrijk rantsoen brengt (te)veel eiwit aan t.o.v. een maïsrijk rantsoen, klopt niet: de lage eiwitinhoud van maïs moet uiteindelijk worden gecorrigeerd met o.a. soja-, raapzaadschroot of maïsglutenfeed tot, net zoals bij het grasrijke rantsoen, evenwicht ontstaat.
  Hoogproductieve topdieren hebben inderdaad behoefte aan glucogene energie, afhankelijk van de productie mag dat zelfs meer dan 6 kg DS uit maïs betekenen. Dat haal je dan ook vanzelf met 4 kg maïs uit het basisrantsoen en maïsmeel in het krachtvoer. (Overdrijven heeft echter geen zin: teveel bestendig zetmeel wordt onvolledig verteerd en komt in de mest terecht alwaar het de gisten voedt en in het voorjaar voor het schuimprobleem zorgt. Dure probleemmest.) Het spreekt voor zich dat het krachtvoer het evenwicht niet mag in de war sturen en dat het moet gecompenseerd worden met extra eiwit.
  Een te hoog aandeel krachtvoer zal inderdaad pensverzuring met zich mee brengen, maar wie het voorbeeldrantsoen (het blijft een voorbeeld, pin je er niet op vast) goed bekijkt, ziet dat het totale aandeel kern voor beide rantsoenen gelijk is.
  Belangrijk naar microbiële eiwitaanmaak toe, is dat we ons goed moeten blijven focussen op de verteringssnelheden op pensniveau.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.