Rundveehouderij

Nieuws 1338 x bekeken 1 reactie

Fonterra beschuldigd van marktmanipulatie

Brussel - Een Belgische zuivelhandelaar beschuldigt zuivelgigant Fonterra van marktmanipulatie en heeft Europees handelscommissaris Karel de Gucht (foto) gevraagd om de kwestie in internationaal verband aan de orde te stellen. Fonterra en het bureau van De Gucht konden donderdag nog geen inhoudelijke reactie geven op de kwestie.

De Belgische handelaar, Geoffrey Reniers, stelt dat Fonterra weliswaar een deel van zijn producten verkoopt via haar internetveiling Globaldairytrade (GDT), maar dat het een ander deel van haar producten achterhoudt, om zo extra lucratieve markten voor zichzelf te houden. Genoemd wordt het voorbeeld van boter, dat Fonterra rechtstreeks verkoopt in Rusland en Egypte. Ook een melkeiwitconcentraat (MPC85) zou worden achtergehouden, maar in dat geval om er de Europese melkpoedermarkt mee te beïnvloeden. Een andere klacht is dat Fonterra grote bedrijven andere prijzen berekent dan kleinere en dat de eersten vaak buiten het GDT-platform om kunnen kopen, tegen andere prijzen. Een verdere klacht is dat Fonterra aspirant-kopers naar eigen inzicht van het GDT kan weren. Volgens Reniers kijkt Fonterra daarbij ook naar de bestemmingen, waar de kopers het aan te schaffen product voor willen gebruiken. Op de markt voor volle melkpoeder zou Fonterra bovendien zo'n overheersende positie hebben, dat het al nagenoeg een monopolist is, aldus de Belgische handelaar.

Fonterra studeert op een reactie. In Brussel is nog niet duidelijk of handelscommissaris Karel de Gucht de klacht in behandeling zal nemen. Ophef is er in ieder geval wel over. Als De Gucht Reniers serieus neemt, zou Fonterra een klacht wegens onder meer dumping tegemoet kunnen zien.

Eén reactie

  • denker123

    Volgens het Amerikaanse melkveeblad[ De Milkweed] heeft waarschijnlijk Fonterra in januari en februari van dit jaar,veel melkeiwitconcentraat [m pc85] op de Amerikaanse markt gedumd waardoor de zuivelprijzen in de V.S. onderuit gingen.In 2009 en 2006 gebeurde het zelfde ook in januari en februari dit waren eveneens slechte melkjaren.Fonterra is geen cooperatie meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.