Rundveehouderij

Nieuws 1003 x bekeken 2 reacties

Faire Milch in Noordrijn-Westfalen geschiedenis

Rüthen-Kallenhardt - Het project Faire Milch is in Noordrijn-Westfalen op de klippen gelopen. Producentenvereniging Milcherzeugergemeinschaft Sauerland und Umgebung levert met ingang van deze maand geen melk meer aan de Mlichvermarktungsgesellschaft in Süddeutschland (MSV). Deze organisatie distribueert Faire Milch. Dat meldt TopAgrar.

De leveranciers in Noordrijn-Westfalen waren volgens het blad in het geheel niet tevreden met de melkprijs van MSV. In juni werd slechts €26,80 euro per 100 kilo betaald. Afgezet tegen de extra eisen waaraan de melk moet voldoen, onder andere beperkte inzet van kracht- en kuilvoer, was dat voor de leveranciers uiteindelijk niet meer houdbaar. Volgens TopAgrar gaat de melk deels naar verwerker Molkerei Wiegert in Velen. Deze zuivelaar was bij voorbaat al afnemer van Sauerland und Umgebung. Andere leveranciers hebben zich gemeld bij Hochwald en DMK. Bij elkaar heeft de producentenvereniging Sauerland und Umgebung  uitgaande van haar eigen informatie een melkplas van 100 miljoen kilo van 43 melkveehouders.

Het project Faire Milch is op touw gezet door de melkveehoudersorganisatie Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) uit onvrede met de prestaties van de 'reguliere' zuivelindustrie. Doelstelling van het project is om de leveranciers een melkprijs te bieden van minstens 40 euro per 100 kilo. BDM heeft zich gezien deze doelstelling en de melkprijs die Faire Milch werkelijk heeft weten te bereiken al sterk ontevreden getoond met MVS. De bond bracht vorige maand naar buiten dat het van MVS af wil om de afzet zelf ter hand te nemen. Tevens mikt de bond op afzet in heel Duitsland. Tot dusver beperkte de afzet zich slechts tot een deel van Duitsland, dat wil zeggen behalve Noordrijn-Westfalen, Hessen, Beieren en Baden-Württemberg. BDM moet daarvoor echter eerst naar de rechter in verband met de licentierechten op het merk.

Laatste reacties

  • poldes

    fair melk en de opbrengstprijs failliet.
    weidemelk en de opbrengstprijs tegelijk onderuit.
    Zijn de zuivelgrondstoffen innemers het nog wel waard om de producenten allerlei opdrachten te geven?

  • joannes

    Zo moeilijk is het om de bestaande monopolies te doorbreken. Wanneer er een initiatief op de markt komt. krijgt het weer onvoldoende ruimte en tijd om in de benen te komen. Het probleem is dat de boeren en de verwerkers te scherp aan de wind varen om ook maar enig experiment de tijd te geven voor ontwikkeling. Of.... de zuivelmarkt is zo uitgemolken dat er nergens innovaties kunnen worden ontwikkeld om de melk beter betaald te krijgen, om een betere marge te scoren!

Of registreer je om te kunnen reageren.