Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Entreegeld nieuwkomers FrieslandCampina meer dan verdubbeld

Amersfoort – FrieslandCampina heeft zijn entreegeld voor nieuwe leden verhoogd van 4 naar 10 euro per 100 kilo melk. De ledenraad heeft dit nieuwe aannamebeleid voor leden die zich nieuw vestigen in het werkgebied van de zuivelonderneming goedgekeurd.

Een woordvoerder benadrukt dat het gaat om nieuwe leden en niet om leden-melkveehouders van andere coöperaties die willen overstappen naar FrieslandCampina. “Je moet bijvoorbeeld denken aan iemand die een akkerbouwbedrijf ombouwt naar een melkveebedrijf.”

Onder het werkgebied van zuivelonderneming FrieslandCampina moeten de landen Nederland, Duitsland en België worden verstaan. Op de vraag of hier ook toekomstig werkgebied onder valt, wil de woordvoerder niet vooruitlopen. De verhoging van het bedrag zou niet bedoeld zijn om een extra hoge drempel op te werpen voor eventueel nieuwe leden. Toch moet een melkveehouder die 1 miljoen kilo melk wil gaan produceren nu 100.000 euro entreegeld betalen in plaats van 40.000 euro. “We vinden de 10 euro per 100 kilo een redelijke tegenprestatie voor zaken die door collega-veehouders zijn opgebouwd.” Volgens de woordvoerder is de forse verhoging een gevolg van het feit dat het entreegeld te lang niet is verhoogd. Daarbij komt bij dat melkveehouders die bij de coöperatie vertrekken, vanwege Brusselse fusievoorwaarden, 5 euro per 100 kilo melk mee krijgen.

Voor nieuwe leden afkomstig uit de kring van erfopvolgers van ledenmelkveehouders en verwervers van bedrijven van leden blijft de regeling ongewijzigd.

Laatste reacties

 • jslaren

  Als je nu ballen hebt als melkveehouder vertrek je vandaag nog bij Friesland campina, dit heeft toch niks meer te maken met vrije economie.

 • Mozes

  jslaren, al sinds 1998 toen Frieslandfoods werd opgericht wordt 60% van de winst gereserveerd in de dode hand. Ook bij FrieslandCampina werd eerst 60% en momenteel 50% van de winst in de dode hand gereserveerd. Boeren die vanaf het begin bij FrieslandFoods zijn geweest hebben al 10 tot 15 cent per liter bijgedragen aan het eigen vermogen in de dode hand. Een hoog eigen vermogen maakt dat FrieslandCampina vreemd vermogen kan lenen tegen lage rente wat weer bijdraagt aan de winst.
  Als boeren kunnen toetreden zonder intreegeld kunnen zij meedelen in de winst waar anderen voor gereserveerd hebben.
  U dient zich te realiseren dat een voldoende hoog intreegeld geen idee van het bestuur is maar wordt geëist door de boeren in de zaal.

 • ikkethuis

  mozes, achterliggende gedachte is natuurlijk ook dat in 2015 het melkquotum verdwijnt, en in theorie het voor iedereen makkelijker zou zijn melk te gaan leveren aan campina. De leden van campina die er nu zijn proberen dit uit concurentie overwegingen tegen te gaan door het nieuwe lidmaatschap moeilijker te maken.

 • melkboertje

  alleen al dat stukje waarin te lezen staat van, WIJ VINDEN 10 euro per 100kg melk redelijk,, tja de koeien in de wei , en de boer vastzetten in de stal....
  echt weer Het frieschecampina..

Of registreer je om te kunnen reageren.