Rundveehouderij

Nieuws 917 x bekeken

EU tikt Britten op vingers voor riskante vleesproductie

Brussel - De Europese voedselinspectie FVO heeft Groot-Brittannië berispt voor het in de consumptie brengen van mechanisch ontbeend vlees van herkauwers. Dat is een ernstige schending van de BSE-regels, stelt het FVO.

De Britten stellen dat er geen gevaar is en dat ze geen regels hebben geschonden, maar toch is in april en mei van dit jaar in twee stappen een moratorium ingesteld op zowel de productie van mechanisch ontbeend vlees (MSM) van herkauwers als van 'desinewed meat'. Dat is een soort vleesbereiding die ook afkomstig is van zwaar mechanisch bewerkte botten.

In 2010 en 2011 is 56.000 ton mechanisch ontbeend vlees  en ruim 47.000 ton 'desinewed meat' geproduceerd. Het grootste deel daarvan bestaat uit pluimvee- en varkensvlees, maar er zijn ook enkele duizenden tonnen runder- en schapenvlees geproduceerd, ook van afgeschraapte wervelkolommen. Het meeste vlees is op de Britse markt gebleven, maar een beperkt deel is ook naar andere EU-lidstaten verkocht.

De EU is momenteel met de Britten in overleg over de vraag hoe de veiligheid van de consument het beste kan worden gewaarborgd.

De FVO-missie vond overigens meer zaken die niet in orde waren in de Britse vleesindustrie. Zo stuitte ze op grove schendingen van de hygiëneregels en ontdekte ze ook dat partijen MSM en andere vleesbereiding tot achttien maanden lang in diepgevroren toestand werden bewaard, terwijl de Europese regels een maximale bewaartermijn van drie maanden toestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.