Rundveehouderij

Nieuws 2459 x bekeken 4 reacties

Duitse onderzoekers wijzen op glyfosaat als oorzaak van chronisch botulisme

Leipzig - Onderzoekers van de universiteit van Leipzig sluiten niet uit dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verantwoordelijk is voor, in de Duitse rundveestapel heersende ziekte, chronisch botulisme.

Volgens de onderzoekers verdelgt glyfosaat niet alleen ongewenste planten maar ook nuttige maag- en darmbacteriën, waardoor mogelijk de gevaarlijke botulismekiemen vrij spel krijgen. Glyfosaat komt, volgens de visie van de onderzoekers, aantoonbaar terecht in de voedselketen en belandt zo in de lichamen van mens en dier. Vooral in de urine van runderen kunnen resten van glyfosaat worden vastgesteld.

Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) gelooft niet in het verhaal uit Leipzig. Negatieve effecten van glyfosaat op bacteriën zijn bij het instituut niet bekend. Dat er via voedsel resten in mensen en dieren terechtkomen kan geen probleem zijn, zolang de grenswaardes niet worden overschreden, aldus het BfR.

Of chronisch botulisme inderdaad te vergelijken is met ’gangbaar’ botulisme is nog steeds onduidelijk. De kwaal zorgt desondanks voor grote gezondheidsproblemen in Duitsland en ook in Denemarken. Beide landen zijn druk in de weer om erachter te komen, waar de oorzaken liggen.

Laatste reacties

 • B bob

  Mon-satan kan zijn biezen pakken in Europa en hij kan alle addergebroed meenemen.

 • B bob

  Ik ben benieuwd of de Nederlandse corrupte politica nu meer smeergeld krijgen van de lobbyisten van lucifer. Het was de bedoeling dat die lamzakken alleen de andere kant op zouden kijken en alle verdelgingsmiddelen zouden toelaten maar nu blijkt dat de mensheid verdelgd word en ze medeplichtig zijn aan massamoord moet er wel geld bij om meer verdovende luxe te kopen tegen het alles opvretende geweten.

 • B bob

  Wat heb je aan GGO als je de bijbehorende verdelgingmiddelen niet meer kan gebruiken omdat je vooral de consument verdelgd ?

 • B bob

  Voor de zekerheid heb ik mijn aandelenpakketje syngenta/basf/bayer/monsatan verkocht :-)
  Yes, this is great news for Europe !

Of registreer je om te kunnen reageren.