Rundveehouderij

Nieuws

Chlamydia abortus op 70 procent schapen- en geitenbedrijven

Bilthoven - 70 procent van de melkleverende schapen- en geitenbedrijven hebben aanwijzingen voor een infectie met Chlamydia abortus. Dat meldt het Rijksinstuut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), op basis van onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De cijfers zijn voor het desdkundigenberaad aanleiding om te beoordelen of de bacterie een risico vormt voor de volksgezondheid. De deskundigen constateren dat Chlamydia abortus alleen een klein risico vormt voor mensen die in contact komen met besmette dieren of dierlijke materialen. Het gevaar voor de volksgezondheid is volgens de deskundigen verwaarloosbaar.

Chlamydia abortus is een bacterie die overdraagbaar is op mensen. Vooral voor zwangere vrouwen die contact hebben met besmette dieren kan de ziekte risicovol zijn. De bacterie kan bij hen ernstige ziekte en een miskraam veroorzaken.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen al lange tijd om vooral tijdens het lammerseizoen niet in stallen van schapen- en geitenbedrijven te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.