Rundveehouderij

Nieuws 673 x bekeken 2 reacties

Britse melkprijsverlagingen teruggedraaid

Londen - Na een lange reeks demonstratieve acties van melkveehouders hebben vrijwel alle Britse melkverwerkers de eerder aangekondigde verlagingen van de melkprijs per 1 augustus teruggedraaid.
In de meeste gevallen gebeurde dat nadat de grote winkelbedrijven bereid bleken hun inkoopprijs voor melk te verhogen. Eén winkelbedrijf, Farmfoods, heeft tot nu toe echter geen verandering in de melkprijs aangekondigd en blijft daarom het doelwit van actievoerende boeren.

De meeste grote zuivelbedrijven in Groot-Brittannië wilden de melkprijs per 1 augustus verlagen met 1,7 tot 2 pence (2,15 tot 2,5 cent) per liter. Dat leidde echter tot felle protesten van de melkveehouders met als hoogtepunt een massale demonstratieve vergadering in Londen. Daarop kwamen de winkeliers als grootste afnemers van melk en zuivel met de geste om de inkoopprijs voor melk te verhogen.

Inmiddels is dat door vrijwel alle grote winkelbedrijven overgenomen.

Het zuivelschap DairyCo waarschuwt dat de uiteindelijke melkprijs voor veel boeren per 1 augustus ondanks dat gebaar niet omhoog gaat. ‘’In veel gevallen gaat de basisprijs wel degelijk omlaag maar wordt dat gecompenseerd door de premie die de afnemers bereid zijn te betalen", aldus het schap.

Laatste reacties

  • poldes

    trekken de boeren aan het kortste eindje?

  • joannes

    De kleine boeren, minder dan 100 melk koeien, trekken aan het kortste eindje. De grotere boeren met hun lagere kost prijs en hun volume toeslagen treffen een lot uit de loterij. Zij worden beschermd in hun marge door de kleine boeren protesten en problemen, en.... hun lagere kostprijzen en volume toeslagen geven ze meer ruimte dan de kleine boeren om tegenslagen te over winteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.