Rundveehouderij

Nieuws 631 x bekeken

Britse experts waarschuwen voor Schmallenberg-virus

Pirbright - Het Schmallenberg-virus heeft de winter overleefd en kan in de komende maanden dieren besmetten in alle delen van het Verenigd Koninkrijk, zo waarschuwen Britse wetenschappers.

Testen op schapen en runderen, uitgevoerd door de Royal Veterinary College en het Institute for Animal Health in Pirbright, lieten zien dat dieren opnieuw in contact zijn geweest met het virus.
Op een recent gehouden bijeenkomst in Londen zei Peter Mertens van het instituut in Pirbright dat het virus het gehele Verenigd Koninkrijk kan besmetten. “Dieren die eerder negatief uit te test kwamen bleken in de periode maart tot juni antilichamen tegen het virus te hebben. Dit betekent dat het Schmallenberg-virus de winter heeft overleefd en nu weer circuleert”, aldus Mertens.
De onderzoekers hadden gehoopt dat het virus, na de uitbraken van vorig jaar, uitgebrand zou zijn en niet meer zou opduiken dit jaar. Volgens Mertens is een vaccin niet voor het schapenfokseizoen beschikbaar. Hij benadrukt daarom dat er andere maatregelen moeten worden ingezet. Welke dit precies zijn, hoopt men snel te weten uit de onderzoeken die worden verricht naar de verspreiding van het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.