Rundveehouderij

Nieuws 634 x bekeken

Britse boeren mogen vaccineren tegen blauwtong

Londen – Britse boeren mogen voortaan ook in niet-besmette gebieden hun vee vaccineren tegen blauwtong.

Tot op heden was dat alleen toegestaan in gebieden waar de ziekte voorkomt of is voorgekomen, maar de EU heeft de regels op verzoek van de Britten versoepeld.

De National Farmers Union heeft lange tijd gelobbyd om boeren overal in het land de mogelijkheid te bieden uit voorzorg hun vee te vaccineren. Groot-Brittannië heeft de afgelopen jaren enkele achtereenvolgende blauwtong-uitbraken meegemaakt. De ziekte is echter na een vaccinatie-campagne weer van de Britse eilanden verdwenen. Groot-Brittannië is daarmee op 5 juli vorig jaar officieel blauwtong-vrij verklaard.

"We hebben ook alle plannen klaarliggen mocht de zieke ooit weer terug komen, met inbegrip van transportbeperkingen die van kracht worden zodra er een geval wordt vastgesteld", aldus een woordvoerder van het plattelandsministerie Defra. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.