Rundveehouderij

Nieuws 11290 x bekeken 17 reacties

Boete dreigt voor maïsboeren

Waterschappen controleren dit najaar scherper op erfafspoeling bij melkveehouders. Stroomt er perssap uit de maïskuil het oppervlaktewater in, dan kan de boer een fikse boete tegemoet zien, schrijf Nieuwe Oogst.

De nieuwe Bestuurlijke Strafbeschikking (BSB) biedt waterschappen sinds mei de mogelijkheid om een lik-op-stukbeleid te voeren en bij een overtreding meteen een boete uit te delen. Ook de hoogte van de boetes liggen door de BSB hoger dan in de afgelopen jaren, toen lozingen bovendien vaker werden gedoogd. De boetes kunnen oplopen tot wel € 2000.

LTO propageert het aanbrengen van een laag stro onder de maïskuil. Onderzoek wijst uit dat de strolaag sappen volledig absorbeert, terwijl stro de voederwaarde ten goede komt.

RBI

Laatste reacties

 • Sjaak

  Stro onder de maiskuil....doen wij al 30 jaar!
  Eerst werden we uitgelachen, nu moet via onderzoek aangetoond worden, dat het een 'goed uitvoerbare praktijk' is, terwijl dat toch voor de hand ligt.
  Die nuchtere boerenwijsheid moet eerst,via betaald onderzoek, omgeturnd worden naar 'voortschrijdend inzicht'...
  Dat is pas lachwekkend...:)

 • BoB de Bakker

  De waterschappen doen net of er weet niet hoeveel perssappen in de sloot worden geloosd maar is dat ook zo? Of hebben de handhavers van de waterschappen anders niets te doen? Geef uw reactie!

 • aarthamstra1

  Vraag me af hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen. LTO onze boerenbedrogorganisatie. Is de GROOTSTE lobby organisatie. Die gevraagd en ongevraagd onze Politieke informatie verstrekt.
  Ze houden elkaar zo te zien druk bezig.

 • aarthamstra1

  Wat ik gelijk al dacht hoe het komt dat er water uit deze kuil lekt. Is overduidelijk te zien aan het gras dat in de mais groeit .Bedankt LTO.
  Walgelijk .

 • huubjansen

  Netjes wachten tot de mais echt rijp is, heb je ook geen stro nodig.

 • schoenmakers1

  het waterschap is meer een milieuclub als een instantie die zorgt dat er voldoende afvoer van water is in tijden van wateroverschot

 • leo,s vriend

  Vergeten word dat in het oorspronkelijke plan van de unie van waterschappen van ALLE kuilen en ALLE erven ALLE water opgevangen moest worden.En wel per 2015.
  Door intensieve bemoeienis van die verfoeide lto is dit teruggebracht tot alleen de kuilen waar van verwacht word dat er perssap uit vrijkomt. Dus niet alleen maiskuilen.Ook graskuilen onder de 40 % ds! en bijproducten.
  Dan is deze oplossing nog niet zo gek!

 • BoB de Bakker

  Mts Menkhorst, al vanaf 2000 geld het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij. Daarin is geregeld dat geen verontreinigde stoffen mogen worden geloost. Maar is dit nu geen spijkers op laag water zoeken? Eén oplossing is om het perssap weg te laten lopen op de bodem. Hoeveel strooizout stroomt er in de winter wel niet af naar oppervlaktewater, vergeet ook niet de afstroming van rubber en olieresten van de wegen. Dit laatste is ook te voorkomen door Rijkswaterstaat bij regen het water op te laten vangen. Maar geen mens die dat voor durft te stellen.

 • agratax2

  Als de begrotingen niet kloppend te maken zijn via extra heffingen omdat de burger daar niet op zit te wachten, brengt deze lik op stuk methode een oplossing. Denk wel een mooie kuil waar van gevoerd wordt, zal bij regen altijd 'vuil' water van de plaat lopen, die kan als veronteiniging worden aan gemerkt. Dus kassa.

 • leo,s vriend

  BoB, Je hebt volkomen gelijk!
  Ik reageerde op Aart hamstra die de lto als zo ongeveer als hoofdschuldige ziet

 • aarthamstra1

  Zo is het BoB, de auto heeft de ANWB, wij het LTO
  Dit soort maïskuilen zijn normaal niet te vinden . Deze boer heeft hulp nodig.
  Het CDA heeft het over het moraal van de zorg dat we moeten hervinden.
  CDA/RABO/LTO/ZLTO. Van ouds boeren belangenbehartigers zijn organisaties geworden zonder enig besef van moraal,zorg .Las vandaag dat sinds 1960 er in Epe 630 boeren van de 700 gestopt zijn. En maar volhouden dat het goed gaat
  met de boeren.LTO/ZLTO zwijgt hier over.
  Als dit zo door gaat zijn de boeren eerder verdwenen dan de ijskap op de Noordpool. • Hans Sudfryslan

  Hamstra niet zo negatief , de boeren stoppen na de nieuwe verkiezingen vanzelf wel of vertrekken naar het buitenland en daar hoor ik waarschijnlijk ook bij .

 • leo,s vriend

  Aart, Deze 'maiskuil is natuurlijk niet representatief voor de gemiddelde kuil, het gaat om het principe.
  90% van de bakkers/slagers/groenteboeren etc. is sinds 1960 ook gestopt.Vreselijk maar helaas onontkoombaar helaas.
  Hoe zie jij een oplossing dan?

 • aarthamstra1

  Menkhorst1 .De supers laten nu de kinderen van deze ondernemers voor 2.50
  uur de schappen vullen.Slaven van de multinationals is het lot wat de mens wacht in deze groei cultuur.
  Onontkoombaar . bedoel je de schaalvergroting van 100 eenheden naar 200 daarna 400/800/1600/3200/6400/12800/25600/51200/102400 zonder eind.
  Moet de markt de grens vinden.Of heeft de mens anno 2012 verstand genoeg dit zelf te sturen. Wat is dan het verschil met de zakkenvullende bank directeuren. Niet meer maar beter.

 • helvo2

  En wat doen ze dan aan de riool overstorten? mag dat dan wel?

 • leo,s vriend

  @Aart,nogmaals, hoe zie jij een oplossing dan?

 • aarthamstra1

  Mts .menkenhorst1.1 De oplossing niet meer produceren dan dat er geconsumeerd kan worden.


Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.