Rundveehouderij

Nieuws

België na bijna half jaar verlost van brucellose

Brussel - De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV meldt dat per 1 augustus 2012 een einde is gekomen aan de brucellose-episode.

Brucellose bij runderen wordt veroozaakt door de Brucella abortus-bacterie en besmetting kan leiden tot abortus of vroeggeboorte. Het eerste geval van de ziekte op een Belgisch rundveebedrijf was in begin maart dit jaar in de provincie Namen. Daarna zijn in maart, april en mei in totaal nog vijf gevallen van brucellose in provincie Namen vastgesteld, waarvan een op zichzelf staand geval.

Alle 1.271 dieren op deze bedrijven zijn geslacht. De veehouders hebben daarvoor een schadeloosstelling ontvangen uit het Fonds voor de dierengezondheid. Naast de ruiming zijn er ook nog een groot aantal bedrijven onder toezicht geplaatst en volgde bloedonderzoek. Al deze tests hadden een gunstig resultaat waardoor de maatregelen die de bedrijven opgelegd waren, konden worden opgeheven. Belgische veehouders moeten nog wel tot het eind van dit jaar aan te kopen dieren van achttien maanden of ouder laten testen. Ook dieren die deelnemen aan veekeuringen moeten vooraf getest zijn.

Door het ingrijpen van de Belgische overheid is de ziekte niet verspreid en heeft België de status ‘brucellosevrij’ kunnen behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.