Rundveehouderij

Nieuws 310 x bekeken

Alle bedrijven hebben gevaccineerd tegen Q-koorts

Den Haag – Alle schapen- en geitenhouders hebben hun dieren gevaccineerd tegen Q-koorts. Daarmee hebben zij voldaan aan de jaarlijkse vaccinatieplicht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Melkgeiten-, melkschapen- en opfokbedrijven hadden tot 1 augustus de tijd om te voldoen aan de vaccinatieplicht en de vaccinatie ook te registreren in het identificatie- en registratiesysteem (I&R). Op die datum had 82 procent van de bedrijven dat ook gedaan.
De resterende 18 procent kreeg in de zogenoemde herstelperiode nog de kans om aan deze verplichtingen te voldoen. Na afloop van deze periode – op 15 augustus- zouden de vaccinaties worden verricht door de NVWA, op rekening van de houder.

“Nu de bedrijven aan hun plichten hebben voldaan, is dit niet nodig”, aldus de NVWA. De komende periode controleert de NVWA steekproefsgewijs of de gegevens zoals die in het I&R-systeem zijn geregistreerd ook juist zijn.
Jeannette van de Ven, voorzitter van de vakgroep Geitenhouderij van LTO, is blij dat alle bedrijven aan de vaccinatieplicht hebben voldaan. “Ik had er vertrouwen in dat het ging lukken. En dit is een belangrijk signaal richting de burgers dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt om uitbraken van Q-koorts te voorkomen”, aldus Van de Ven.

De voorzitter van de patiëntenvereniging voor Q-koorts (Q-uestion). Michel van den Berg, is tevreden dat alle bedrijven nu gevaccineerd hebben, maar is niet te spreken over het uitstel dat 18 procent (72 bedrijven) heeft gekregen. "Vorig jaar was de deadline van 1 augustus ook al door een aantal bedrijven niet gehaald. Dat is een kwalijke zaak, want zo brengen ze opzettelijk de volksgezondheid in gevaar", aldus van den Berg.

De stichting heeft via een WOB-verzoek de gegevens van deze 72 bedrijven opgevraagd. "Wat we met deze informatie gaan doen, weet ik nog niet. Maar we gaan in ieder geval de politiek informeren dat uitstel van vaccinatie niet acceptabel is. Wij pleiten voor directe boetes als de bedrijven de deadline van 1 augustus niet halen", aldus Van den Berg.

Of registreer je om te kunnen reageren.