Rundveehouderij

Nieuws 584 x bekeken

Zuivelexport Verenigde Staten in de lift

De zuivelexport vanuit de Verenigde Staten (VS) zit in de lift. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De total exportwaarde ligt over de eerste vijf maanden van 2012 22 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de recordmaand mei liep de Amerikaanse export van kaas, melkpoeder en wei erg goed. De totale exportwaarde lag op 500 miljoen dollar (410,1 miljoen euro), 26 procent hoger dan in mei 2011. In de maanden maart en mei werd een volume van 446.577 ton (melkpoeder, wei, lactose, kaas en boterolie) geëxporteerd. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode in 2011.

In de periode tot en met mei 2012 exporteerde de VS 202.565 ton magermelkpoeder, 12 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de export naar Mexico nam in de maanden maart en mei toe (plus 42 procent). Ook de export van magermelkpoeder naar het Midden-Oosten en Noord Afrika verdrievoudigde. Opvallend is dat de export hiervan naar Zuidoost Azië juist daalde met 24 procent.

De export van weiproducten steeg in de eerste vijf maanden van 2012 met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder naar 190.797 ton. China blijft de belangrijkste afnemer van Amerikaanse weiproducten. In de maanden maart en mei werd er 17 procent meer product naar China verscheept. Ook de export naar Mexico nam met 27 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Wat betreft kaas ligt de export tot en met mei 2012 op 117.222 ton. Dat is 18 procent meer ten opzichte van de eerste vijf maanden in 2011. Ook hier blijkt Mexico een belangrijke bestemming. De export van kaas naar Mexico nam in de maanden maart en mei met 44 procent toe ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Ook de kaasexport naar Zuid-Korea (plus 23 procent), Japan (plus 36 procent) en Saoedie Arabië (plus 38 procent) nam flink toe.

De export van lactose ligt tot en met mei 2012 met 129.197 ton 3 procent hoger dan een jaar eerder. De export naar China (plus 26 procent) en Nieuw-Zeeland (plus 22 procent) is flink gegroeid.

De totale exportwaarde van Amerikaanse zuivelproducten ligt over de eerste vijf maanden van 2012 22 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder op ruim 1,8 miljard euro. (2,3 miljard dollar).

Of registreer je om te kunnen reageren.