Rundveehouderij

Nieuws 6953 x bekeken 20 reacties

'Zuivel is samenzwering van stilte'

Utrecht - De melkveehouderij leeft onder de dekmantel van een samenzwering van stilte.

Dat stelt de Australische dierenactiviste Deidre Wicks.

Wicks voert sinds enkele jaren een campagne tegen de in haar ogen onwenselijke behandeling van koeien en kalveren in de melkveehouderij.

Er worden, alleen omwille van de melkproductie, nodeloos dieren gedood, stelt Wicks. Om haar beweringen kracht bij te zetten haalt ze de adviezen van de Australische zuivelorganisatie Dairy Australia aan, over manier waarop boeren van hun kalveren kunnen afkomen. De dodelijke spuit door de dierenarts is er een van, een geweerschot een andere.

"Toen ik deze adviezen openbaar maakte, haalde Dairy Australia de adviezen van de website", vertelt Wicks. De activiste heeft in de afgelopen jaren actie gevoerd tegen onder meer de lange transporten die jonge kalveren moeten ondergaan op weg naar de slachterij. "Dat was ook een van de geheimen, naast mastitis en klauwproblemen in de veehouderij."

Als het aan Wicks lag, zou er een verbod komen op zuivelproducten als kaas. "Maar kaas is zo geworteld in de Europese cultuur, dat je dat niet kunt verbieden."

Laatste reacties

 • joannes

  nou ,nou, dat gaat nog verder als Wakker Dier..... Die wil het plakje kaas verbieden!!!

 • politiek

  Een uiterste stilte inderdaad. Mogelijk komt dat vanwege die BGP en BBP. CDA staatssecretaris Bleker wil varkens en pluimveehouderij WEL houden aan de verplichte eisen inzake welzijn/milieu en gezondheidseisen. Natuurlijk moet hij dat voor de rundveehouderij ook doen. Daar is het inderdaad erg stil over. Het zou de melkveehouderij sieren als ze zelf geen uitzonderingspositie meer willen hebben om datums te verleggen naar later. Mogelijk zijn ze daar over aan het vergaderen met agendapunt: Per direct willen we aan alle (helaas opgelegde eisen ) eisen inzake milieu/welzijn en volksgezondheid voldoen. Het CDA kan het niet maken weer te proberen een uitzondering te maken voor melkveehouderij.

 • peter63

  Persoonlijk kan ik geen link leggen tussen de kalveren in Australieen en de kaas in Europa. Een vergelijking die de plank totaal mis slaat. Hier worden geen kalveren dood geslagen of geschoten. Weer zo n groene muts die wil roepen als een melaatse in de woestijn (laat ze dat maar heel hard doen in aussie)

 • politiek

  Beste peter63. Inderdaad . Laten we het hebben over de stilte in Nederland in de melkveehouderij. Weet jij misschien of ALLE melk geweigerd wordt momenteel die geen BGP en BBP hebben. Ik vind volksgezondheid een zeer belangrijk onderwerp. Vooral ook in het kader van het antibiotica/hormonen gebeuren .OOK in de melkveehouderij.

 • kenmvdwind

  @politiek,De bewering die u doet, als zou er in NL van alles worden verdoezeld raakt kant nog wal en is absoluut uit de lucht gegrepen.
  We zijn in de melkveehouderij al jaren zeer goed bezig met het terugdringen van antibioticagebruik.
  Maar waarom weten wij pas sinds ongeveer 1 jaar, wat 3e keus middelen zijn?
  Waarom worden wij onwetend hierop aangesproken, terwijl ze er voor dienen te zorgen, dat de industrie met alternatieven komt, die niet humaan gebruikt worden?
  Wij zijn op ons bedrijf vrijwel antibiotica-vrij, kalveren worden gezond van het bedrijf verkocht en brengen gemiddeld €250,- per stuk op, er is dus geen reden te verzinnen, waarom we die zouden doden.
  Ik ken de situatie in Australie niet, maar die heeft dus absoluut niets te maken met de situatie in NL.
  Als u nog twijfelt, kom dan kijken en oordeel dan pas!

 • wzandbergen1

  Voordat Deibre Wicks anderen aanspreekt over behandeling van dieren kan ik zeggen daar lust ik er wel meer van. Zoals: Wat is het gevolg van de verplaatsing van het ene punt naar het andere? Doorklieven van het leefgebied van vele dieren, daarmee het leven van deze dieren beperken. Wicks kan beter eerst haar eigen leven in orde maken. Wanneer zal ze diervriendelijk gaan leven?

 • joannes

  Het is de beweging naar transparantie. Met de huidige technieken van camaras , bloggers en sociale media aandacht, komen er zaken in het daglicht die zelfs een nederlandse boer tegenstaan. De beweging is wereldwijd en hierbij een site uit de US die zijn ¨successen¨ publiceert. Zoals je ziet staan er grote bedrijven tussen die meebewegen in deze richting en uiteindelijk voor de consument kiezen. http://www.humanesociety.org/issues/confinement_farm/timelines/timeline_farm_animal_protection.html

 • sensia

  De dierenrechten-beweging is wereldwijd. Wanneer gaan de agrariers eens mee met de moderne tijd: stop geld en energie in NPF? (Novel Protein Food)
  Geen dierenleed, geen obesitas, geen hormonen, vervuiling van water bodem en lucht.

 • theorikyreintjes1

  Er zal altijd voedsel nodig zijn voor de mens. Het is een zeer slechte zaak dat er zelfs in Nederland voedselbanken nodig zijn. De mens en die niet willen werken voor hun dagelijksbrood zijn er zeer veel! Die het wel netjes doen krijgen een bak vuil over zich heen gestord. Dieren zijn een onderdeel van de voeding, ze horen in de cirkel. Dat men er netjes mee om moet gaan is een must! Maar dat de boeren uitgeperst worden, hoor je weinig. Dit mag zeker wel, en dan net deze mensen hard werken en wel hun verantwoordelijkheid dragen! Waarom zoveel aandacht voor die activisten? Hier moet het altijd anders, iets wat echt goed is probeerd men onderuit te halen! Dan kom je geen stap verder, en verslonst dat gene wat goed moet gebeuren!

 • politiek

  Groeibevorderaar ractopamine en 3-de generatie antibiotica cefalosporinen kunnen nog gewoon gebruikt worden in de rundveehouderij. Onduidelijk is of er nog meer groeibevorderaars en derde of vierde generatie antibiotica gebruikt (mag) worden. Wie weet daar meer over.

 • joannes

  Beste theorikreintjes1 je probeert hard werken met klaplopen te vergelijken maar zo eenvoudig is dat niet. Ten eerste er is voedsel te veel in Nederland. De boeren krijgen te weinig betaald omdat er overproductie is. Hadden deze boeren met elkaar bij een groot bedrijf in dienst geweest, met dezelfde productie omvang (melk,vlees, eieren),had dit bedrijf zijn productie aangepast aan de vraag. En.... hadden een aantal boeren een ander vak moeten kiezen. Wanneer deze mensen dan plotseling een ander vak moeten kiezen, terwijl ze jaren dachten dat het wel goed kwam, blijkt in hun vak geen behoefte te zijn of.... zij zijn in vergelijking met de jongere garde of de minder eisende Oost Europese Mede europeanen te duur. Zo kom je bij de voedselbank terecht. Afwachten dat het wel goed komt, klagen, critiseren zijn menselijke gedragingen bij onzekerheid maar het werkelijke probleem is dat er nog steeds aan overproductie gewerkt wordt met overheidsgeld en subsidies om bestaande geïndentificeerde belangen te verdedigen en daarmee NIET geïndentificeerde gemeenschapsbelangen te vernietigen. Belangen zoals de plattelands gemeenschap!

 • kenmvdwind

  @politiek, 3e generatie antibiotica mogen alleen bij hoge uitzondering gebruikt worden en worden dus niet regulier gebruikt, zoals u verondersteld.
  En wat moeten we met groeibevorderaars in de melkveehouderij?
  Of is het de bedoeling om net te doen of wij maar aan lopen te klojen?
  Als er al iemand binnen de sector is, die er een bende van maakt, moet je daar niet de hele melkveehouderij voor aan willen wijzen.

 • politiek

  @ Beste kenmvdwind. Zoals u kunt lezen heb ik inderdaad de relatie groeibevorderaars naar de rundveehouderij gelegd. ( jarenlang en ook nu nog) De relatie groeibevorderaars naar de melkveehouderij doet u zelf. Overigens, zoals je aangeeft in uw aandachtspunt, werken er ook veel stoffen hormoon melkstimulerend. Of daar structuren in zijn van gebruik in de melkveehouderij weet ik ( nog) niet. Desgewenst wil ik dat wel opzoeken. En inderdaad , als er iemand is binnen de sector die maar wat loopt te klojen mag gerust wat meer controle onderling op komen. Losstaand van het gegeven dat die een gevaar zijn voor veiligheid en gezondheid melk/vlees brengen die ook het imago van de sector zwaar in twijfel. Wat betreft die derde generatie antibiotica is inderdaad aan de orde als de reguliere antibiotica geen resultaat meer geeft. De eerste en tweede generatie dus niet meer. Zuivel is een samenzwering van stilte , en gewoon open en transparant worden naar elkaar is niks mis mee. Of wel soms ? .

 • kenmvdwind

  @politiek, je vraagt zelf in dit stuk, wat over zuivel gaat naar groeibevorderaars #10, dus die relatie legt u.
  Verder is de zuivel zeer transparant en dus GEEN samenwerking van stilte.
  Als wij alle ter zake doende informatie op tijd krijgen ( zie #5), zijn wij prima in staat om daar goed mee om te gaan. (goed voor consument en voedselveiligheid)
  We zitten niet in China om maar even zakken te vullen, door rommel te gebruiken en er is gelukkig ook geen enkel feit te noemen dat dit in NL anders zou zijn.

 • politiek

  Betreffende gebruik groeibevorderaar ractopamine in de rundveehouderij heeft u onlangs kunnen lezen op www.boerderij .nl . Tevens worden er nog derde generatie antibiotica gebruikt. Ook dat heeft u kunnen lezen op www.boerderij .nl. Ik herhaal , ik leg de link naar de rundveehouderij en u legt hem naar de melkveehouderij. zie #12. Mijn vraag was dus inderdaad of er nog meer middelen gebruikt worden in de rundveehouderij ( groeibevorderaars dus en derde of vierde generatie,s antibiotica). Het feit dat u het niet weet wil niet zeggen dat het niet gebeurd. Ik bedoel hier overigens OOK het illigale gebruik mee. Er is mij overigens wel gebruik bekend van hormoon ook in de melkveehouderij, jarenlang. ( dat is overigens ook bekend bij Productschap, NVWA, ministerie ?? en ?? ) Gewoon open en transparant zijn naar elkaar. Moet kunnen , of niet soms ? .

 • Lie

  @politiek #15, waar staat in de boerderij.nl dat het gebruik van ractopamine als groeibevorderaar is toegestaan in europa? Ben erg benieuwd omdat het gebruik van enige groeibevorderaars voor imports van vlees uit 3e landen niet toegestaan is.

 • politiek

  Beste Lie. Dan dient u te gaan naar naar artikel. Codex stelt grenzen aan residuen. data 8 juli 2012. Mogelijk dat Nederland met zijn Risk management dus andere grenswaardes hanteerd.?

 • Lie

  Politiek Dat denk ik toch niet, de Europeese Unie gaat de Codex MRL voor ractopamine niet accepteren (dat wordt ook al niet gedaan voor de groeihormonen.) China en Taiwan accepteren de MRL ook niet.

 • politiek

  Zeer vreemd een discussie/overleg wat jarenlang duurt. ( die discussie over grenswaarden) Waarschijlijk komt dat door die economische en/of financiele belangen. Eenvolgende stap is om het om te zetten naar Nationale Wetgeving. Ook dat is een proces wat jarenlang duurt alvorens landen in de EU, de EU Wetgeving inzake Volksgezondheid volgt. Omzetten dus naar Nationale Wetgeving. Ook Nederland heeft hierin meerdere waarschuwingen gehad afgelopen jaren dat men afgesproken data niet nakomt. Ook waaarschijnlijk weer dat economisch en/of financieel belang dus. Wie de verliezer is dat weten we al wel denk ik. Die liggen ...........( indien niet duidelijk wil ik dat nog wel eens vermelden)

 • Lie

  Het is helaas waar, in dit geval heeft Elanco (de pharmaceut) ontzettend zitten te lobbien en 'money makes the world go round', echter ractopamine is troep!!, het is een gevaarlijk goedje en het heeft ook nog een sterke negatieve invloed op het welzijn van met name varkens, lees de bijsluiter maar eens ...

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.