Rundveehouderij

Nieuws 1517 x bekeken

Voorlopig nog geen export fokvee naar Rusland

Moskou – De export van levend vee vanuit de EU naar Rusland kan voorlopig niet worden hervat. Dat meldt de Russische veterinaire inspectiedienst Rosselkhoznadzor. De EU en Rusland zijn het niet eens over aanvullende voorwaarden.

De export van Nederlandse fokvaarzen ligt vanaf februari dit jaar stil vanwege de uitbraak van het Schmallenberg-virus. Twee dagen overleg tussen vertegenwoordigers van de Europese Commissie (DG Sanco) en de Russen heeft niet tot een oplossing geleid. Europa wil volgens Rusland geen extra maatregelen nemen om de gezondheidsrisico’s bij export van fokvee te verkleinen. Daardoor is het risico op insleep van het Schmallenberg-virus volgens de Russen te groot.

Reinoud van Gent, directeur van exportorganisatie Veepro, schat de omzetderving voor Nederlandse exporteurs van fokvee tot nu toe op een kleine 10 miljoen euro.

Uit het bericht van Rosselkhoznadzor blijkt duidelijk dat Brussel en Moskou het over meer zaken niet eens zijn. Zo is ook onenigheid over de herinspectie van Europese productfaciliteiten voor export naar Rusland. In totaal zijn zesduizend vestigingen goedgekeurd voor export naar Rusland. Voor 80 procent van deze vestigingen is goedkeuring verleend op basis van garanties die door de landelijke veterinaire autoriteiten zijn afgegeven. Uit inspecties die vanaf 2009 plaats vinden blijkt volgens de Russen dat zo’n 55 procent van deze bedrijven toch niet aan gestelde voorwaarden voldoen. Rusland eist de veterinaire autoriteiten van verschillende EU-landen voor 1 september komen met extra informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.