Rundveehouderij

Nieuws

Vooral Nieuw-Zeeland profiteert van toename wereldhandel kaas

Zoetermeer – De wereldhandel in kaas is over het eerste kwartaal van 2012 met 8 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral Nieuw-Zeeland heeft geprofiteerd. Het Europese aandeel in de wereldhandel is gedaald.

Dat blijkt uit een overzicht van het Productschap Zuivel (PZ). De kaasexport kwam in het eerste kwartaal van 2012 uit op een volume van ruim 419.000 ton. Vooral de kaasexport vanuit Nieuw-Zeeland liet met een plus van 43 procent een forse groei zien naar 85.835 ton. De kaasexport vanuit de EU-27 (exclusief intrahandel) steeg met 1 procent naar bijna 171.000 ton. De export vanuit de Verenigde Staten nam met 7 procent toe naar 65.128 ton.

Het aandeel van de EU in de wereldhandel is in het eerste kwartaal van 2012 teruggelopen van 43,7 procent naar 40,7 procent. Met uitzondering van Italië (p;us 4 procent) daalde handel van de grootste kaasexporteurs in de EU over de gehele linie.

De kaasexport vanuit Nederland naar derde landen ligt in het eerste kwartaal 2 procent lager op 26.058 ton. Vooral de export naar Rusland (min 29 procent) laat een flinke daling zien. Ook andere landen zagen hun export naar Rusland dalen. De kaashandel op Rusland daalde in het eerste kwartaal van 2012 in totaal met 6 procent. Binnen de EU werd door Nederland 105.751 ton geëxporteerd, 5 procent minder dan in het eerst kwartaal van 2011. De Nederlandse kaasprijs is vanaf begin 2012 geleidelijk aan het dalen.

De sterke groei in de zuivelwereldhandel in het laatste kwartaal van 2011 heeft zich volgens PZ in het eerste kwartaal van 2012 alleen voor kaas doorgezet. De productcategorieën boter en boterolie (min 2,3 procent), niet-mageremelkpoeder (min 5,9 procent) en mageremelkpoeder (min 0,9 procent) lieten een daling zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.