Rundveehouderij

Nieuws

Verse vaarzen in de avond bij de koeien

Belfast - Toevoegen van vaarzen aan de koppel melkgevende koeien in de avond lijkt het best. De verschillen tussen introductie na de ochtendmelking in vergelijk met introductie na de avondmelking zijn echter gering.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Niamh O’Connell aan de Queen’s University in Belfast. Nieuwmelkte vaarzen moeten op enig moment bij de melkgevende koeien geïntroduceerd worden. Introductie van de vaarzen na de avondmelking gaf minder agressie van de koeien naar de vaarzen. Dat is positief voor het welzijn.

De vaarzen die in de ochtend aan de melkgevende groep koeien werden toegevoegd waren langere tijd aan het voerhek. Er zijn geen verschillen gevonden in melkgift tussen ochtend- en avondintroductie en ook is er geen verschil in verlies van gewicht of conditiescore van de vaarzen.

In het algemeen adviseren de onderzoekers dan toch te kiezen voor avondintroductie. Dit omdat dan de agressie naar de vaarzen toe het laagst is en lagere blootstelling aan agressie geeft minder kans op lagere productieprestaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.