Rundveehouderij

Nieuws 518 x bekeken

Veel animo voor Schmallenberg-test

Deventer - De animo voor een test op afweerstoffen tegen het Schmallenberg-virus in de tankmelk is groot. Tot nu toe hebben zich 853 melkveehouders voor de eenmalige test aangemeld, en dat is veel voor de tijd van het jaar, gezien de vele buitenwerkzaamheden. Dat laat een woordvoerder van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) weten.

De GD merkt dat veel melkveehouders nog niet gerust zijn op de situatie. Naar aanleiding van het Schmallenberg-virus komen er nog regelmatig vragen binnen over ziekteverschijnselen en of deze passen bij een infectie met het virus. In het eerste kwartaal van 2012 is een aantal keer melding gemaakt van diarree en productiedaling bij melkkoeien, met en zonder koorts. Om de oorzaak van de diarree en productiedaling en de eventuele rol van het Schmallenberg-virus in beeld te krijgen is een pilot gestart. Op acht bezochte bedrijven bleek geen aanwijzing voor een recente infectie met het virus. Op basis van deze pilot kan volgens de gezondheidsdienst worden gesuggereerd dat de huidige klachten van diarree en productiedaling bij rundvee in de meeste gevallen kan worden toegeschreven aan de voeding of andere endemische infectieziekten.

Of registreer je om te kunnen reageren.