Rundveehouderij

Nieuws

Veel Klebsiella-meldingen bij GD

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren krijgt momenteel veel meldingen van Klebsiella-mastitis binnen. “Vorige week kregen we in drie dagen tijd meer meldingen dan normaal in een maand”, aldus een woordvoerder.

De Klebsiella bacterie gedijt goed in het huidige klimaat: nat weer en relatief hoge temperaturen. Klebsiella veroorzaakt volgens de GD net zo’n hevige en soms dodelijk verlopende mastitis als E.coli. Koeien blijven na besmetting vaak drager en verspreider en kunnen volgens de gezondheidsdienst dan ook beter afgevoerd worden. Behandelresultaten zijn vaak teleurstellend en niet effectief.

Als uit melkmonsters blijkt dat deze bacterie de oorzaak van uierontsteking is raadt de GD aan het celgetalverloop goed in de gaten te houden. Klebsiella-mastitis kan zichtbaar en onzichtbaar zijn. De belangrijkste maatregel zit in de preventie. Ligboxen moeten voldoende droog en vrij van mest zijn. De opslag van de ligboxbedekking, voornamelijk vochtig zaagsel, kan de bron zijn van Klebsiella en moet in dat geval zo spoedig mogelijk van het bedrijf worden verwijderd. Ook andere soorten ligboxenbedekking kunnen met Klebsiella verontreinigd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.