Rundveehouderij

Nieuws 1288 x bekeken

Veearts niet aansprakelijk voor gevolg leverbotmedicatie

Arnhem - Twee melkveehouders die onafhankelijk van elkaar het leverbotmiddel Tribex 10% gebruikten en daardoor problemen kregen met de melk, kunnen de veearts die hen adviseerde niet aansprakelijk stellen voor de gevolgen.

Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Arnhem. De melkveehouders waren klant bij dezelfde dierenartsencombinatie en gebruikten het leverbotmiddel Tribex 10%  beide in 2007.

Beide veehouders kampten met leverbot bij hun vee. Ze wisten ook dat ze moesten oppassen met het gebruik van Tribex. Naar eigen zeggen raakte in ieder geval één van hen echter in verwarring door het advies van een dierenarts. De ander beroept zich er op dat niet op de bijsluiter stond vermeld dat het middel niet toegestaan is bij melkgevende koeien.

Daardoor behandelden ze niet alleen pinken en pas drooggezette koeien, maar in een aantal gevallen ook koeien die al ver in de droogstand waren. Daardoor kwamen sporen van Tribex (werkzame stof triclabendazole, een aromatisch-organische verbinding) in de melk terecht. Dat kwam de veehouders op een stevige kostenpost te staan, omdat de fabriek hen daarvoor beboette. Volgens de rechter eigen schuld. Ze hadden de instructies voor gebruik beter moeten lezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.