Rundveehouderij

Nieuws 3112 x bekeken 1 reactie

Uittocht Britse melkveehouders te verwachten

Londen – Britse melkveehouders schieten er door de prijsverlagingen, gestegen kosten en het slechte weer deze zomer zo'n 9.500 euro per maand bij in.

Dat zal er toe leiden dat 3 tot 5 procent van de boeren ermee stopt. Bij de boeren die het meest getroffen zijn door de lagere melkprijs en het slechte weer kan dat makkelijk tot één op de tien oplopen.
Dat stelt het Britse zuiveladviesbureau Kite Consulting. "Dat zou betekenen dat ook de melkproductie uiteindelijk met zo’n 10 procent kan terug lopen," aldus het bureau.

Kite berekent dat de gemiddelde productiekosten voor melk in Groot-Brittannië momenteel rond de 35,5 eurocent per liter liggen. Als de stijgingen van de voerkosten eenmaal zijn doorgesijpeld, kan dat tot 39 eurocent oplopen. "Als dan ook nog de per 1 augustus aangekondigde verlagingen van de melkprijs eenmaal doorwerken, dan komt dat de gemiddelde melkveehouder op een verlies van 9.500 euro aan inkomsten te staan. Voor sommige boeren, bijvoorbeeld zij die sterk afhankelijk zijn van soja, kan dat verder oplopen. Anderen, die het geluk hebben gehad om hun voerprijs op termijn vast te leggen, komen er misschien wat beter van af."

Eén reactie

  • hobbyboer

    dat is toch goed, zo zet de markt wie wel of wie niet kan boeren. trouwens nu kan de nederlandse boer nog meer melk voor onder de kostprijs produceren, geweldig het eigenvermogen dat er nog over is snel op melken

Of registreer je om te kunnen reageren.