Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Supermarkten kiezen voor weidemelkkaas

Amersfoort – Na Plus en C1000 kiest ook supermarktketen Coop voor de verkoop van kaas die gegarandeerd is gemaakt van weidemelk. Het gaat om de Noord-Hollandsche kazen.

Vanaf 20 augustus zijn de varianten jong, jong belegen, belegen en extra belegen in de ruim 200 Coopwinkels gemaakt van weidemelk.
Eind vorige week maakte C1000 bekend alle varianten van ’Echte Goudse Kaas’ die onder eigen merk wordt verkocht te laten produceren van weidemelk. De weidemelkkaas komt stapsgewijs in de schappen van de 426 C1000-supermarkten. Dat heeft volgens een woordvoerder te maken met het rijpingsproces van de kazen.
Volgens C1000 is de stap geen reactie op de lobby van dierenwelzijnsorganisaties als Wakker Dier en de WSPA. Het zou gaan om een logisch vervolg op eerdere stappen. Begin 2011 maakte de supermarktketen al bekend alleen nog weidemelk te gebruiken voor de productie van zijn dertien meest verkochte zuivelproducten van het C1000-huismerk.
Ook Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn (AH) is in 2012 overstapt op het gebruik van weidemelk voor melkproducten van het huismerk. Of AH ook kiest voor weidemelkkaas is voorlopig nog even afwachten. Een woordvoerder van Albert Heijn laat weten dat wat betreft het huismerk tot nu toe alleen voor de productie van de biologische kaas weidemelk wordt gebruikt. ”Maar we hebben ons zelf als doel gesteld voor al onze huismerkproducten voor 2015 duurzaamheidsstappen te zetten. Dat geldt ook voor onze kaas. Een keuze voor weidemelk behoort tot de mogelijkheden.”

Laatste reacties

 • zanden

  Weidemelk mag weidemelk genoemd worden als de melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar zelf in de wei grazen gedurende minimaal 6 uur per dag. Minimaal dus vier maanden. Bij een aantal bedrijven wordt er wat langer beweid. De overige maanden staan de koeien binnen en zou de melk dus geen weidemelk meer genoemd mogen woren. En van die melk kun je ook geen weidemelkkaas maken. Weidemelkkaas kan dus alleen maar gedurende die ongeveer vier maanden worden gemaakt. Dat klopt toch?

 • joannes

  Dan gaat de weidemelk duur worden! Supermarkten worden voorzichtig met overal maar ¨weidemelk¨ op te zetten. Ze zullen zich in moeten dekken voor eventuele aansprakelijkheid, a la Muller met zijn Alpen yoghurt. Het beste is een definitie te ontwikkelen en dat doen ze nu!

 • drientje

  En hoe gaat dit gecontroleerd worden? Je zou verwachten dat dan aan de verpakking te zien van welke melkveehouder het afkomstig is.

 • joannes

  Hoe het gecontroleerd gaat worden in niet de consument zijn probleem. De verkoper zal het op de een of andere manier moeten garanderen! Dat betekent dat de verkopers een verklaring van gegarandeerd volgens definitie ¨weide melk¨ moeten leveren. De verwerker zal dan de melk moeten onderscheiden van de melktank tot het melkpak! Hij zal de verwerkings en logistieke processen moeten kunnen overleggen om te bewijzen dat de melk gegarandeerd van koeien komt die volgens de definitie in de weide hebben gegraasd. Daarbij zal dit controleerbaar moeten zijn zoals hygiene en veiligheids procedures. Op die manier komt er een tekort aan weide melk! En..... een onderscheidende hogere prijs!

 • poldes

  en dat aangeboden voor 1 of 1,5 cent

 • W Geverink

  Als ik naar de Europese economie kijk is er geen aanleiding om investeringen te doen die kostprijs verhogend zijn in de hoop deze terug te krijgen met de verkoop van producten in het duurdere segment. 20 % van de bevolking kan de eintjes niet aan elkaar krijgen en een nog groter en groeiend gedeelte heeft grote moeite om rond te komen. Daarom is juist een flinke groei in de behoefte van voedingsmiddelen uit het aller goedkoopste segment te verwachten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.