Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Schotse regering wil ingrijpen in melkcrisis

Edinburgh – De regering van Schotland wil met collega´s van de andere delen van Groot-Brittannië op korte termijn overleggen over een mogelijke wettelijke regeling voor de melksector.

De Schotten willen ook dat er een onafhankelijke bemiddelaar komt om de lopende gesprekken over een vrijwillige gedragscode voor de zuivelsector op gang te houden.

Dat staat in een vijf-punten-actieplan dat de regionale minister voor landbouw Richard Lochhead heeft ontvouwd tijdens crisisberaad met de Schotse boerenbond NFUS over de recente golf dalingen van de melkprijzen. Met zijn roep om een wettelijke regeling en een onafhankelijke bemiddelaar zet de bewindsman het lopende overleg over een vrijwillige gedragscode onder druk. Zijn Britse collega Jim Paice wil tot nu toe juist geen wettelijke regeling maar een vrijwillige gedragscode tussen de melkveehouders en hun afnemers. Lochhead wil verder als regering de winkelbedrijven aanschrijven en vragen om ´aan de consument duidelijk te maken hoeveel ze de melkveehouder betalen voor z´n melk." De bewindsman denkt tenslotte over een strategische studie over de toekomst van de zuivelsector in de komende tien jaar.

De Britse zuivelbedrijven hebben de laatste weken over een breed front de melkprijzen verlaagd. De totale daling komt daarbij sinds begin mei uit rond de 5 eurocent per liter. Dat kost de gemiddelde melkveehouder zeker 50.000 euro op jaarbasis. De verlagingen hebben geleid tot grote woede onder de melkveehouders. Woensdag kwamen meer dan 3.000 boeren uit het hele land naar een demonstratie in Londen die het probleem van de melkprijs ook op grote schaal in de media bracht.

Eén reactie

  • joannes

    Daar ga je, wanneer de supermarketen met een open kostprijs moeten gaan werken zullen ze dat van de boeren ook verwachten. Dan komt vanzelf de overproductie, dankzij susidies en het veroorzaakte gedrag, aan het licht. Tel daarbij op dat veel melk niet geproduceerd wordt op de manier zoals consumenten dat verwachten en de rapen zijn gaar. Via een omweg zullen ze in de politiek erachter komen dat jaren verkeerd beleid heeft geleid naar een onhoudbare situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.