Rundveehouderij

Nieuws 3504 x bekeken 4 reacties

Saldo melkveebedrijven krimpt

Baarle Nassau - Het saldo van melkveebedrijven over het eerste half jaar van 2012 ligt €4,28 per 100 kilo melk lager dan het saldo over de eerste helft van 2011. Dat blijkt uit cijfers van PPP-Agro Advies.

Het absolute niveau van het saldo over de eerste helft van 2012 ligt op €20,99 per 100 kilo melk. De afname van het saldo heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste zijn de melkopbrengsten met €2,85 gedaald tot €34,10. Ten tweede zijn de voerkosten met €1,73 gestegen tot €11,69 per 100 kilo melk. Het grootste deel van de voerkosten komt voor rekening van de krachtvoerkosten van €8,01. Maar ook de kosten voor bijproducten zijn toegenomen tot €1,51 en de melk- en ruwvoerkosten liggen op €2,17. De veekosten en grondgebonden kosten zijn met €0,15 heel licht gedaald tot €5,17 per 100 kilo melk. PPP-Agro advies verwacht voorlopig geen verbetering omdat het aanbod van melk wereldwijd voldoende is waardoor er weinig ruimte is voor een hogere melkprijs. Ook de voeders blijven duur. Met name eiwit is erg prijzig. Zo wordt voor sojaschroot volgens PPP Agro Advies gemiddeld ongeveer €50 per 100 kilo neergelegd.

De resultaten kunnen per bedrijf fors verschillen. Zo constateert Peet Willemse, adviseur bij PPP-Agro Advies, dat het verschil tussen het bedrijf met het hoogste en het laagste saldo €4,81 per 100 kilo melk is. Het is voor veel bedrijven verstandig om kritisch te zijn en te blijven op uitgaven van het bedrijf. Verder moet er aandacht zijn voor technische resultaten. Willemse ziet dat bedrijven die technisch goed draaien ook voldoende marge houden om aan de betalingen te kunnen blijven voldoen. Mogelijk helpt een liquiditeitsplanning voor het tweede halfjaar voorkomen dat er betalingsproblemen ontstaan in het aankomende najaar.

Laatste reacties

 • joannes

  Is dit een vermomde advertentie voor meer advies en rekenwerk door PPP-agro Advies. De boeren die hun afrekeningen zien weten dat het slechter gaat!

 • Mels

  Als een boer een goeie rekenmachine heeft kan hij dit zelf wel uitvogelen.

 • Zuperboer

  Kijk eens op cme dairy class III. Voerkosten zijn/blijven hoog, maar de zuivelindustrie kan de retail de komende maanden flink onder druk gaan zetten. In de USA gaan t.g.v. de droogte en de torenhoge voerprijzen melkkoeien in groten getale vervroegd naar de slacht. Dus laat U niet imponeren door dit soort adviesbureautjes. Ik zou zeggen afdeling sales van Campina: D'r an! en 't kan nog een hete herfst gaan worden voor Appie en de zijnen. Of is men het handelen soms verleerd?

 • breestuk6

  Helemaal mee eens Zuperboer !!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.